Συντονισμένη επιχείρηση “εκκαθάρισης” των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών τους δανείων ξεκινούν οι τράπεζες τον Μάιο, μπαίνοντας “στα βαθιά” για την επίτευξη του στόχου μείωσης των επιχειρηματικών NPEs κατά 22,7 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019.
Η ανάληψη δυναμικής και συντονισμένης δράσης προς όλες τις κατευθύνσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και με όλα τα μέσα έρχεται μετά την ολοκλήρωση των stress tests και υπό την πίεση να επιταχυνθούν οι κινήσεις για τη μείωση των NPLs. Στο κομμάτι των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων αναλογεί η μερίδα του λέοντος, ως συμβολή στη μείωση του συνολικού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019 (61%, από 58% προηγούμενης στοχοθεσίας). Πράγμα που σημαίνει ότι “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια 22,7 δισ. ευρώ θα βρεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών, προκειμένου να ελαφρύνουν αναλογικά το στοκ των NPEs.
Η μαζική και ευρεία κινητοποίηση για την “εκκαθάριση” των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ως αφετηρία τον Μάιο. Ο ερχόμενος μήνας θα σηματοδοτήσει μπαράζ ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση – από τις πρώτες πωλήσεις επιχειρηματικών NPLs και τις πρώτες από κοινού αναθέσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων προς διαχείριση, έως τους δραστικότερους χειρισμούς σε μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια και τις ευρύτερες ρυθμίσεις μέσω της συντονισμένης προώθησης του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Εξαιρουμένων των πωλήσεων επιχειρηματικών NPLs, οι οποίες μέσα στο τρέχον έτος υπολογίζεται ότι θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ, στο επίκεντρο των τραπεζών πρόκειται να βρεθούν δάνεια συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ. Για τα δάνεια αυτά θα απαιτηθούν λύσεις που θα οδηγήσουν είτε στη διάσωση επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες είτε στο οριστικό τέλος για άλλες, μη βιώσιμες.
“Καλάθι” 16 δισ. ευρώ
Το “καλάθι” των 16 δισ. ευρώ απαρτίζεται από δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δάνεια μεσαίων και μεγάλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν τραπεζίτες στο “Κεφάλαιο”, πρόκειται για δάνεια που αντιστοιχούν σε πάνω από 20.000 ΑΦΜ, σε πρώτη φάση και προοπτικά στα τριπλάσια, όσο θα βαθαίνουν οι διαδικασίες της αναγκαίας εκκαθάρισης στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ήδη σε 20.000 υπολογίζουν οι τραπεζίτες τα ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε δάνεια μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, με 1.000 ΑΦΜ να αφορούν επιχειρήσεις με δανεισμό άνω των 20-40 εκατ. ευρώ η καθεμία.
Ειδικότερα, στο “καλάθι” των δανείων ύψους 16 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο “Κ”, περιλαμβάνονται τα δάνεια που βρίσκονται στο “τραπέζι” του NPL Forum των τραπεζών. Πρόκειται για περίμετρο δανείων 7,5 δισ. ευρώ. Δάνεια επιπλέον 8,5 δισ. ευρώ αποτελούν την περίμετρο των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που οι τράπεζες θα αναθέσουν προς διαχείριση.
Τα δάνεια των 7,5 δισ. ευρώ που απασχολούν το NPL Forum των τραπεζών αφορούν επιχειρήσεις με δανειακή έκθεση άνω των 20-25 εκατ. ευρώ. Στην ουσία, πρόκειται για ένα προβληματικό χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει 70 μεγάλες υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, με κύρια έκθεση στους τομείς του αυτοκινήτου, των τροφίμων και ποτών, της υγείας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των μετάλλων και της χαλυβουργίας. Για τις υποθέσεις αυτές, οι τράπεζες θα αναζητήσουν τις κατάλληλες λύσεις αναδιαρθρώσεων, με αλλαγή των παλαιών διοικήσεων και προσθήκη νέου μάνατζμεντ, νέων επενδυτών και νέων κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι ευρύτερα οι τράπεζες ασχολούνται με 200 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με δανεισμό άνω των 50-100 εκατ. ευρώ έκαστος. Για την “εκκαθάριση” υποθέσεων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, οι τράπεζες, με ειδική συνδρομή, αναζητούν και στο εξωτερικό στοιχεία για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών τους.
Η πρόκληση των ΜμΕ
Πληθυσμιακά, πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι χειρισμοί στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που τώρα πρόκειται να ξεκινήσουν στην πράξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, στις 31 Μαΐου πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ των τραπεζών και της ιταλικής doBank για τη μεταβίβαση προς διαχείριση των πρώτων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρόκειται για δάνεια 2 – 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 350 επιχειρήσεις με δανεισμό από 5 έως 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δανεισμό με κοινές πιστώτριες και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο οποίος είναι σε καθυστέρηση όχι μόνο ετών, αλλά ακόμα και από τις 90 ημέρες. Ο στόχος για τα δάνεια αυτά είναι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο από τη μεταβίβασή τους στην doBank (σημειώνεται ότι το onboarding θα γίνει Ιούνιο-Ιούλιο), να υλοποιηθεί στρατηγική σε τρεις κατευθύνσεις: α) ρευστοποιήσεις μη βιώσιμων επιχειρήσεων ώστε οι τράπεζες να ανακτήσουν το ελάχιστο δυνατόν από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, β) ρυθμίσεις δανείων, γ) αναδιαρθρώσεις “ελαφριάς” ή “βαριάς” μορφής στο υφιστάμενο χρέος των επιχειρήσεων. Σταδιακά μέσα στο 2019 οι μεταβιβάσεις δανείων ΜμΕ στην doBank θα φτάσουν τα 8,5 δισ. ευρώ.
Σημαντικά “εργαλεία” προς την κατεύθυνση της μείωσης των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων θα είναι εφεξής οι πωλήσεις και οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ο τελευταίος πρόκειται να προωθηθεί συντονισμένα από τις τράπεζες, οι οποίες θα απευθύνουν, έως τις 20 Μαΐου, πρόσκληση σε 800-900 επιχειρήσεις με χρέη και προς το Δημόσιο να σπεύσουν να τα ρυθμίσουν μέσω του μηχανισμού.
Τις πωλήσεις επιχειρηματικών NPLs θα εγκαινιάσει η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, στις 14 Μαΐου αναμένεται να κλείσει το deal για την πώληση επιχειρηματικών NPLs 2 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου “Amoeba”. Στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών φέρονται να έχουν φτάσει τα funds Kildare Partners, Davidson Kempner, Bain και Apollo. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Κ”, προς τα μέσα Μαΐου θα βγει προς πώληση το δεύτερο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο NPLs. Θα είναι από την Alpha Bank, ύψους κάτω του 1 δισ. ευρώ (project Jupiter). Σε πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ΜμΕ, ύψους 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει στο γ’ τρίμηνο 2018 και η Εθνική Τράπεζα.