Τα τελευταίο πακέτο στοιχείων και πληροφοριών, στο πλαίσιο του stress test, απέστειλαν αργά χθες το απόγευμα οι συστημικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ολοκληρώνοντας τη διαδικασία υποβολής.
Ετσι, η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, η τρίτη που πραγματοποιείται για τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια, μπαίνει στην τελική ευθεία: οι ευρωπαϊκές αρχές θα στρεσάρουν τα οικονομικά στοιχεία βάσει των παραδοχών του βασικού και δυσμενούς σεναρίου για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και σε περίπου ένα μήνα θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, μέχρι τις 20 Απριλίου οι διοικήσεις των τραπεζών θα έχουν σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα του stress test. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η διοίκηση κάθε τράπεζας θα ενημερωθεί για το αν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες για την τράπεζά τους, ώστε να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν τη στρατηγική και το σχέδιο κάλυψής τους πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (η οποία αναμένεται στις αρχές Μαΐου).
Οι περισσότεροι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα και εκτιμούν ότι όλες οι συστημικές τράπεζες θα «περάσουν» το δυσμενές σενάριο της άσκησης (σύμφωνα με τους κανόνες, αν μια τράπεζα εμφανίσει μικρότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το κατώτερο όριο, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί άμεσα), ενώ θεωρούν ότι, αν κάποια τράπεζα βρεθεί στο όριο και χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αυτή θα είναι σχετικά μικρή και θα υπάρχει επαρκές χρονικό περιθώριο χωρίς σοβαρή αναστάτωση στην αγορά.
Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι επιτελείς των τραπεζών, εκτιμώντας ότι το φετινό stress test πραγματοποιείται με τις τράπεζες να βρίσκονται με πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, ενώ παράλληλα και η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, με το 2017 να σημειώνει αύξηση +1,4% και το 2018 να αναμένεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.
Επιπλέον, οι διαβουλεύσεις των στελεχών των τραπεζών με τους τεχνοκράτες του SSM, στο πλαίσιο των αναγκών του stress test, έγιναν σε θετικό κλίμα. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει υπογραμμίσει ότι το stress test θα πραγματοποιηθεί για τις εγχώριες τράπεζες ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι τα αποτελέσματα της άσκησης για τις ελληνικές τράπεζες θα ανακοινωθούν νωρίτερα.
Το θέμα του stress test συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση – γεύμα εργασίας που παρέθεσε η διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Γ. Μιχελή και M. Czurda. Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα των κόκκινων δανείων, αλλά και οι σημαντικές αλλαγές που προκύπτουν παγκοσμίως στο ρυθμιστικό πλαίσιο, την τεχνολογία και τον ανταγωνισμό.