Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι μένει να γίνει περίπου το 25% της δουλειάς για τη συμφωνία που θα καλύπτει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, περιλαμβανομένων κρίσιμων θεμάτων όπως η διαχείριση των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
“Σε ό,τι αφορά τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, είναι περίπου 75%”, δήλωσε ο Μπαρνιέ στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.
Ακόμα κι αν η Βρετανία και η ΕΕ εργάζονται με ορίζοντα την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι αποτυχίας όσο μένουν ανεπίλυτα εκκρεμή ζητήματα όπως αυτό της Ιρλανδίας, δήλωσε.
“Υπάρχουν πάντα ανησυχίες και κίνδυνοι αποτυχίας”, δήλωσε ο Μπαρνιέ. Κάποιοι στη Βρετανία θέλουν μια συμφωνία αλά καρτ, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η απάντηση σε αυτό είναι: “Σε καμία περίπτωση”.
Η Βρετανία και η ΕΕ έχουν δεσμευθεί να διατηρήσουν μια ελεύθερη ροή ανθρώπων και αγαθών στα ιρλανδικά σύνορα χωρίς την επιστροφή σημείων ελέγχου, που θα αναβίωναν μνήμες από τις τρεις δεκαετίες βίας που τερματίστηκαν κυρίως με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998.
Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τους όποιους τελωνειακούς ελέγχους χρειαστούν μετά το Brexit ενώ το σχέδιο που προτείνεται ως δικλείδα ασφαλείας θα μπορούσε ουσιαστικά να απομονώσει την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας από τη βρετανική νήσο.
Η Βρετανία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προστατεύσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ απέρριψε τις προτάσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην περιοχή.
“Έχουμε υπάρξει σαφείς ότι θα προστατεύσουμε τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου για το Brexit.
Ο εκπρόσωπος απαντούσε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, στο οποίο αναφέρεται ότι η ΕΕ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές, έχει απορρίψει συνολικά τις βρετανικές προτάσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ικανότητα της Βρετανίας να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση.