Ροή που οδηγεί σε πλειστηριασμούς περίπου 18.500 ακινήτων μέσα στην τρέχουσα χρονιά έχουν αποκτήσει οι πλειστηριασμοί.
Παρά την αργοπορημένη εκκίνησή τους – ουσιαστικά από τα τέλη Φεβρουαρίου – και τα υφιστάμενα ακόμη επεισόδια διαμαρτυρίας εκ μέρους “συλλογικοτήτων”, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αποκτήσει μια τακτική ροή που αναμένεται να επιβεβαιώσει το πλάνο των τραπεζών για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με αυτό, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018 θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί 900 πλειστηριασμοί (στόχος που οι τράπεζες φαίνεται να προσεγγίζουν στις πρώτες μέρες του Απριλίου, δεδομένου ότι ήταν “χαμένοι” μήνες τόσο ο Ιανουάριος, όσο και ο Φεβρουάριος). Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους σχεδιάζονται 2.000 πλειστηριασμοί, για το τρίτο 1.500 (λόγω μη διενέργειας πλειστηριασμών τον Αύγουστο) και για το τελευταίο τρίμηνο του έτους 4.000 πλειστηριασμοί.
Καθώς αναφέρεται σε προγράμματα πλειστηριασμών, τα οποία κατά μέσο όρο αφορούν σε πλειστηριασμό 2,2 ακινήτων, το πλάνο πλειστηριασμών για το 2018 οδηγεί σε 18.480 ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί. Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν αναρτηθεί μέχρι τη Μ. Παρασκευή 5.954 πλειστηριασμοί και για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται 164.
Η πορεία εκτέλεσης των πλειστηριασμών αποτιμάται θετικά από τον SSM, ο οποίος ζητούσε από τις τράπεζες, ενόψει των stress tests, δείγμα γραφής των προθέσεων, αλλά και της δυνατότητάς τους να ρευστοποιήσουν εξασφαλίσεις δανείων, ανακτώντας μέρος αυτών. Ανεξαρτήτως των stress tests, το θέμα της υλοποίησης των πλειστηριασμών αποτελούσε μείζον ζητούμενο, και σημείο πίεσης από τους “θεσμούς” σε κυβέρνηση και τράπεζες, για την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Με βάση τη στοχοθεσία που έχουν συμφωνήσει με τον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους μέχρι τα τέλη του 2019, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (πλειστηριασμούς) αναμένουν μείωση των NPEs κατά 10,6 δισ. ευρώ.
Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση πλειστηριασμών φαίνεται ότι έχουν λειτουργήσει αυξητικά για τις πωλήσεις δανείων προκειμένου να επιτευχθεί ο τελικός στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων ξεπερνούν στην τελευταία στοχοθεσία των τραπεζών, κατά 1 δισ. ευρώ τους πλειστηριασμούς και ανέρχονται σε 11,6 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Αθροιστικά, πλειστηριασμοί και πωλήσεις NPLs θα αποδώσουν περισσότερο από τις ρυθμίσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη στοχοθεσία των τραπεζών μέχρι τα τέλη του 2019. Μέσω των δύο αυτών “εργαλείων”, οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 22,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, όταν μέσω των ρυθμίσεων δανείων η προσδοκώμενη μείωση των NPEs υπολογίζεται σε 21,1 δισ. ευρώ.