Βόμβα πέφτει στο Δημόσιο από το «λουκέτο» στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου στο τέλος του μήνα, τινάζοντας στον αέρα την ομαλή έκδοση συντάξεων, αλλά και την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων για τη χορήγηση αναδρομικών σε πολυάριθμες κατηγορίες ασφαλισμένων, κυρίως όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.
Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Ελεύθερος Τύπος, είναι σε εκκρεμότητα 218.280 συνταξιοδοτικές υποθέσεις, που δεν αφορούν μόνον σε έκδοση συντάξεων γήρατος, αναπηρίας, ή θανάτου, αλλά ως επί το πλείστον σε αιτήματα αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας, σε αιτήματα παραπομπής ασφαλισμένων στις επιτροπές αναπηρίας, σε επιστροφές αναδρομικών κατόπιν δικαστικών αποφάσεων, αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για διόρθωση των παράνομων κρατήσεων στις συντάξεις με αξιώσεις για επιστροφή των αναδρομικών!
Πάει ΕΦΚΑ
Το Γενικό Λογιστήριο από αυτοτελής υπηρεσία συντάξεων που λειτουργεί εντός του νέου ασφαλιστικού συστήματος, βάζει λουκέτο στις 30 Απριλίου, καθώς καταργείται ως αυτόνομη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του Δημοσίου και εντάσσεται πλήρως στον ΕΦΚΑ ως απλή Διεύθυνση. Οι μέχρι τώρα 4 Διευθύνσεις συντάξεων του ΓΛΚ παύουν να υφίστανται και απορροφώνται από μία Διεύθυνση του ΕΦΚΑ.
Οι 218.280 συνταξιοδοτικές υποθέσεις, μένουν στον αέρα, γιατί με την κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ παύει να υφίσταται και η λειτουργία των επιμέρους (4) Διευθύνσεων που ασχολούνται με τις συντάξεις του Δημοσίου. Οι, δε, υπάλληλοι που τις στελεχώνουν, έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και όσοι μείνουν θα πρέπει να «τρέξουν» έναν όγκο υποθέσεων που δεν ήταν στο αντικείμενό τους.
Την κατάσταση και το πρόβλημα που ανακύπτει καταγράφουν τα εμπιστευτικά σημειώματα των υπηρεσιών που έχουν σταλεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και απαριθμούν τις εκκρεμότητες που ήδη χρονίζουν και τώρα θα μείνουν κυριολεκτικά στον «πάγο», με άγνωστο το χρόνο επίλυσής τους.
Καθυστερήσεις
Στα έγγραφα που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» τονίζεται ότι ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων και με το νέο καθεστώς και τη διάλυση της Γενικής Διεύθυνσης οι καθυστερήσεις θα ενταθούν και είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν η οργή και ο θυμός των συνταξιούχων, που ήδη διαμαρτύρονται καθημερινά στις υπηρεσίες, ενώ τα αιτήματά τους για επιστροφές παράνομων κρατήσεων υποβάλλονται με έναν μέσο ρυθμό 800 αιτήσεων τη μέρα!
Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό αν λάβει κανείς υπόψη ότι το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων είτε λόγω αποσπάσεων είτε λόγω μετακινήσεων από το αντικείμενό τους σε άλλο αντικείμενο του ΕΦΚΑ. Το προσωπικό που φεύγει ή μετακινείται δεν έχει αντικατασταθεί.
Με δυο λόγια, το ΓΛΚ μπορεί να παραμένει στην πλατεία Κάνιγγος, αλλά δεν θα έχει την ίδια δομή που διατηρούσε επί δεκαετίες και χαρακτηριζόταν ως μία από τις πιο οργανωμένες και έμπειρες υπηρεσίες συντάξεων.
Η πρόταση που έχει γίνει προς το υπουργείο Οικονομικών είναι να παραταθεί η λειτουργία του ΓΛΚ ως Γενικής Διεύθυνσης έως το τέλος του 2018 αντί να καταργηθεί στις 30 Απριλίου, δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα. Το υπουργείο δεν έχει απαντήσει και όπως φαίνεται θα αποφασίσει όταν διαπιστώσει το αδιέξοδο που δημιουργείται.
«Ακτινογραφία»
Από το σύνολο των 218.280 συνταξιοδοτικών υποθέσεων που είναι σε εκκρεμότητα, οι 123.122 αφορούν αιτήματα μεταβολών όπως:
* χορήγηση επιδόματος τέκνων,
* οικογενειακό επίδομα,
* τροποποίηση αρχικής απόφασης,
* διόρθωση στοιχείων συνταξιούχου,
* διακοπή ή μείωση ποσού κ.ά.
Οι υπόλοιπες 95.158 συνταξιοδοτικές υποθέσεις αφορούν:
* στην έκδοση νέων συντάξεων,
* στην έκδοση αποφάσεων αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας,
* στην αναπροσαρμογή συντάξεων,
* στη μεταβίβαση σύνταξης θανόντος σε επιζώντα σύζυγο ή τέκνα,
* στην έκδοση τροποποιητικών αποφάσεων,
* στην εφαρμογή-διευθέτηση αποφάσεων επιστροφής αναδρομικών που επιδικάστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο,
* στην επιστροφή αναδρομικών από παράνομες μειώσεις ν. 4093 στο άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, που τα ζητούν οι συνταξιούχοι με βροχή αιτήσεων,
* στην έκδοση παραπεμπτικών για επιτροπές αναπηρίας (ΑΣΥΕ) μετά από εξέταση συνταξιοδοτικών αιτημάτων κ.ά.
Παγωμένες…
Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία σύνταξη από 13/5/2016 και μετά για τις «ειδικές κατηγορίες» ασφαλισμένων του Δημοσίου, που έχουν παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε Ταμείο Νομικών, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ, λόγω και της ελλιπούς έκδοσης πρόσθετων οδηγιών που θεωρούνται απαραίτητες για να υπολογιστούν τα ανάλογα ποσά.
Ολες αυτές οι εκκρεμότητες έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη «γενική» συνταξιοδοτική νομοθεσία των Ταμείων, γιατί το Δημόσιο έχει ακόμη και λειτουργεί με τον κανονισμό συντάξεων βάσει του Π.Δ. 167/2007. Αυτός είναι κατ’ ουσία ο συνταξιοδοτικός νόμος (κώδικας συντάξεων Δημοσίου) που διέπει 490.000 συνταξιούχους (πολιτικούς, απόστρατους, ειδικών μισθολογίων) και άλλους 700.000 εν ενεργεία υπαλλήλους.
Μπορεί να υπάρχει ο ΕΦΚΑ και να ανήκουν εκεί το Δημόσιο και όλα τα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ κ.λπ.), πλην όμως δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη (σχεδόν δυο χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016) ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών, που θα αντικαθιστά τα παλιά καταστατικά των Ταμείων και το Π.Δ. 167 όσον αφορά στο Δημόσιο. Στην ουσία, ο ΕΦΚΑ λειτουργεί μόνον για τον υπολογισμό των εισφορών. Στους όρους συνταξιοδότησης, στις προϋποθέσεις ειδικών κατηγοριών, ακόμη και στον υπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζονται διαφορετικοί τρόποι, ανάλογα με το φορέα από τον οποίο προέρχονται οι ασφαλισμένοι που βγαίνουν στη σύνταξη! Εχουμε, δηλαδή, ΕΦΚΑ, αλλά… λειτουργούν ακόμη οι διατάξεις Ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΓΑ και Δημοσίου!
«Βουνό» οι εκκρεμότητες, αποδεκατισμένες από προσωπικό οι υπηρεσίες
Οι επίσημες αναφορές που έρχονται σήμερα στο φως μέσα από τη δημοσιογραφική έρευνα του «Ε.Τ.» σοκάρουν, καθώς αποκαλύπτεται ότι το ασφαλιστικό όχι μόνον δεν λύθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά ότι υπάρχει τέτοιος φόρτος και όγκος υποθέσεων από το παρελθόν που έχει δημιουργήσει έναν γόρδιο δεσμό, που ειδικά στο Δημόσιο προκαλεί έμφραγμα και απέραντη γραφειοκρατία και διπλάσιο χρόνο για την έκδοση συντάξεων.
Η Διεύθυνση Πληρωμών Πολιτικών Συντάξεων του Δημοσίου αναφέρει ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2018 είχαν συσσωρευθεί 71.047 εκκρεμότητες. Πλήθος εκ αυτών αφορούν συνταξιοδοτήσεις με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης ακόμη και προ τριετίας! Από τη Διεύθυνση αυτή μετακινήθηκαν 9 άτομα σε άλλο πόστο του ΕΦΚΑ, χωρίς αντικατάσταση.
Προτεραιότητα
Ως άμεσης προτεραιότητας θέματα χαρακτηρίζονται:
* Η έκδοση τροποποιητικών συνταξιοδοτικών πράξεων για να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισης για όσους έχουν διαδοχική και συμμετέχει το Δημόσιο.
* Η έκδοση αποφάσεων αναγνώρισης χρόνου υπηρεσίας (πλασματικοί χρόνοι, στρατιωτικής θητείας κ.λπ.).
* Η έκδοση αποφάσεων για μεταβίβαση συντάξεων από συνταξιούχους που αποχώρησαν μετά το 2008.
* Η προσαρμογή του προγράμματος για μεταβιβάσεις συντάξεων που εμπίπτουν στο νόμο 4499/2017 (κατώτατο όριο).
* Η έκδοση συνταξιοδοτικών πράξεων όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016 και έχουν παράλληλή ασφάλιση με Δημόσιο και Ταμείο Νομικών, ΤΣΑΥ. ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.
Υπολειτουργούν
Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Συντάξεων υπολειτουργεί καθώς, όπως αναφέρεται στο δεύτερο έγγραφο, μετακινήθηκαν από αρχές Φεβρουαρίου 3 υπάλληλοι, και μάλιστα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάργησης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ! Ταυτόχρονα, 2 προϊστάμενοι από τους 3 που διαθέτει η υπηρεσία είναι με αναρρωτική έξι και τριών μηνών αντίστοιχα Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 24.111 συνταξιοδοτικά αιτήματα και οι αιτήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, όπως και η αγανάκτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που βλέπουν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Οι εναπομείναντες υπάλληλοι κάνουν προσπάθεια, αλλά πέφτει στο κενό λόγω του όγκου των υποθέσεων.
Οι περισσότερες εκκρεμότητες καταγράφονται στη Διεύθυνση Μεταβολών και Δειγματοληπτικών Ελέγχων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας, «στη Διεύθυνση λιμνάζουν 123.122 υποθέσεις και έχουμε περί τα 800 εισερχόμενα ημερησίως»! Δεν μπορεί να μετακινηθεί -λένε- ούτε ένας υπάλληλος, αλλά να ενισχυθεί η υπηρεσία. Προτείνουν να παραταθεί η λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης του ΓΛΚ έως το τέλος του 2018 και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν δεν υπάρξει λύση «το πρόβλημα θα εντείνεται και στο τέλος θα υπάρξει πλήρης αδυναμία να εξυπηρετηθεί ο πολίτης με αποτέλεσμα την αγανάκτηση και το ξέσπασμα της οργής που έχει συσσωρευθεί όχι μόνο από τις καθυστερήσεις, αλλά και από τις συνεχείς μειώσεις συντάξεων».