«Σημαντική προπαρασκευαστική προσπάθεια από τα νομικά επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων, με κύριο στόχο να εξευρεθεί λύση συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο και νομικά θωρακισμένη», για τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», προαναγγέλλει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από σχετική σημερινή διυπουργική σύσκεψη.
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, πρόκειται για πρωτοβουλία που δεν αφορά μόνο τους συγκεκριμένους εργαζόμενους αλλά και όσους εργάζονται στο Δημόσιο με ανανεούμενες συμβάσεις (σ.σ. εκτός από το «Βοήθεια στο σπίτι», εργάζονται σε ΚΗΦΗ, παιδικούς σταθμούς αλλά και στην εκπαίδευση και τα Νοσοκομεία και υπολογίζονται σε 30.000) για πολλά χρόνια, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί μετά το τέλος του μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων του προγράμματος, οι οποίοι υφίστανται μια εξόφθαλμη αδικία, καθώς τα τελευταία 15 χρόνια εργάζονται με συμβάσεις που διαρκώς ανανεώνονται, επαναβεβαιώθηκε κατηγορηματικά η πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να αποκατασταθεί η πραγματική σχέση εργασίας τους, η οποία έχει μόνιμο χαρακτήρα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αναπτυχθεί μια σημαντική προπαρασκευαστική προσπάθεια από τα νομικά επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων, με κύριο στόχο να εξευρεθεί λύση συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο και νομικά θωρακισμένη, για να μην προκληθεί περιττή αναστάτωση στο πρόγραμμα και τους εργαζόμενους».
Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των σωματείων εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» από όλη τη χώρα.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναγνωρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η μεγάλη κοινωνική συνεισφορά του προγράμματος και των εργαζομένων σε αυτό, το έργο των οποίων είναι κρίσιμο και αναγκαίο. Παράλληλα, αποτυπώθηκε συνοπτικά ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη περαιτέρω διατήρηση και την αναβάθμισή του, σε μια συνδυαστική σχέση αλληλεπίδρασης με συναφή προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής για την τρίτη ηλικία……Η βούληση και η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για τη συνέχιση του προγράμματος και της εργασίας των απασχολούμενων σε αυτό, εκφράστηκε και με την πρόσφατη απόφαση που το παρατείνει έως το 2019, εξασφαλίζοντας και την προσφορά των υπηρεσιών και επαρκές χρονικό περιθώριο για την επίλυση του θέματος.
Η σχετική πολιτική και νομική προσπάθεια, με την αρωγή και της ΚΕΔΕ, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, στη βάση της πολιτικής δέσμευσης της Κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα και τους εργαζόμενους σε αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.