«Στις 3.30 τα ξημερώματα, έξω από το Ομάν και ενώ κοιμόμουν άκουσα φωνές. Πήγα στο κατάστρωμα και είδα δίπλα στο πλοίο μας ένα άλλο μικρότερο και άτομα να βάζουν πάνω στο πλοίο κάτι τσουβάλια. Στο κατάστρωμα ήταν ο καπετάνιος, δύο-τρία άτομα άγνωστα σε μένα και δύο-τρία μέλη του πληρώματος. Ρώτησα τον καπετάνιο δέκα φορές τι είναι αυτά τα τσουβάλια και εάν έχουν δικαιολογητικά. Εκείνος νευρίασε και μου είπε να μην ασχολούμαι και να πάω στη δουλειά μου». Eτσι είχε περιγράψει ενώπιον της ανακρίτριας τη φόρτωση των 2,1 τόνων ηρωίνης στο «Noor 1» ένα από τα μέλη του πληρώματος. Οσα εκτυλίχθηκαν εκείνη τη νύχτα του Μαΐου 2014 ανοικτά του Ομάν συνεχίζουν, τέσσερα χρόνια μετά, να απασχολούν κοινή γνώμη και Δικαιοσύνη.
Το χωρητικότητας περίπου 1.000 τόνων δεξαμενόπλοιο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας την 7η Ιουνίου 2014. Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, άνδρες του Λιμενικού είχαν πραγματοποιήσει ρεσάλτο στο πλοίο και είχαν εντοπίσει στα αμπάρια ένα τόνο καθαρής ηρωίνης. Οι υπόλοιποι 1,1 τόνοι είχαν βρεθεί σε μια αποθήκη στο Κορωπί και στο σπίτι του επιχειρηματία Μάκη Γιαννουσάκη, στη Φιλοθέη. Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, λίγους μήνες ύστερα από μία σειρά μυστηριωδών θανάτων που συνδέθηκαν με το «Noor 1». Τον Σεπτέμβριο του 2014, για παράδειγμα, νεκρή από τα πυρά πληρωμένων δολοφόνων είχε πέσει η 19χρονη κόρη του Τούρκου επιχειρηματία Νάτσι Σερίφι Ζινάστι, Αρζού. Ο Ζινάστι είχε συλληφθεί το 2007 για διακίνηση ηρωίνης και το 2010 είχε –υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες– αποφυλακιστεί. Υπήρξαν πληροφορίες ότι δρούσε ως πράκτορας της αμερικανικής DEA, ενώ εμφανιζόταν σε βίντεο που είχε τραβήξει τον Μάρτιο του 2014 ο έγκλειστος εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης, στη διάρκεια συνάντησής τους στην Πόλη. Τον Μάρτιο του 2015, αντίστοιχα, είχε βρεθεί δολοφονημένος σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης ο Ιρανός Αχμέντ Σαχίντ, που τη νύχτα της εφόδου στην αποθήκη με τα ναρκωτικά στο Κορωπί είχε –μυστηριωδώς– καταφέρει να διαφύγει από το «Ελ. Βενιζέλος».
Από τους συνολικά 32 κατηγορουμένους, αθώοι κρίθηκαν οι 17, ενώ ορισμένοι από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές της διακίνησης καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους για το αδίκημα της διαμετακόμισης των δύο τόνων ηρωίνης τον εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη. Για απλή συνέργεια ένοχοι κρίθηκαν οι Παναγιώτης Φάρος, Βασίλης Κουρούβανης και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας Αιμίλιος Κοτσώνης, που συνδέθηκαν –κατά περίπτωση– με την ιδιοκτησία, τη μίσθωση και την εμπορική εκμετάλλευση του «Noor 1». Στις 12 Αυγούστου 2016 η αντεισαγγελέας Εφετών, Μαρία Τρουπή, άσκησε έφεση κατά της απόφασης για την πλειονότητα των κατηγορουμένων και πλέον, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της νέας δίκης.
Ασκηση δίωξης
Η υπόθεση επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο, με αφορμή την άσκηση δίωξης από την εισαγγελέα Πειραιά Ειρήνη Τζίβα εις βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, δύο συνεργατών του και ενός ναυτασφαλιστή για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, χρηματοδότηση και αποθήκευση ναρκωτικών. Οι διώξεις ασκήθηκαν μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης για λαθρεμπόριο, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και «ξέπλυμα» χρήματος. Ο εφοπλιστής και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης κλήθηκε αρχικά ως ύποπτος τον Δεκέμβριο του 2017 να παράσχει εξηγήσεις στο πλαίσιο της «αυτεπάγγελτης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης».
Η παροχή εξηγήσεων αφορούσε σε πιστώσεις της Capital Ship Management του κ. Μαρινάκη ποσών 563.000 και 436.000 δολ. σε λογαριασμούς της εταιρείας G-Tankers Petroleum, του καταδικασμένου σε ισόβια Μάκη Γιαννουσάκη, καθώς και την πίστωση στον ίδιο λογαριασμό 409.962 δολ. από την εταιρεία «Express Energy». Η κ. Τζίβα ζητούσε ακόμα από τον εφοπλιστή απαντήσεις για την τμηματική καταβολή 200.000 δολ. στην G-Tankers από δύο εταιρείες του δικηγόρου Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, στενού συνεργάτη της εταιρείας Capital Ship Management. Τέλος, καλούσε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού να δώσει εξηγήσεις για την απόπειρα του εκπροσώπου της Capital, Ευτύχη Συντυχάκη, να μεταφέρει από το Ντουμπάι στην Αθήνα 622.000 δολ. σε μετρητά, τον Σεπτέμβριο του 2014. Μέσω του συνηγόρου του, Βασίλη Δημακόπουλου, ο εφοπλιστής ζήτησε αρχικά να μάθει εγγράφως ποια ήταν η αξιόποινη πράξη για την οποία ήταν ύποπτος και μετά την απόρριψη του αιτήματός του ο κ. Μαρινάκης κατέθεσε γραπτό υπόμνημα στο οποίο ουσιαστικά αρνούνταν να τοποθετηθεί επί της ουσίας και κατήγγειλε σκευωρία εις βάρος του.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, πάντως, τις κινήσεις των λογαριασμών της G-Tankers και την πορεία εμβασμάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Μάκη Γιαννουσάκη στην Bank of Baroda των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε νωρίτερα ελέγξει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Στην πολυσέλιδη «Εκθεση Ανάλυσης Δεδομένων» (βρίσκεται στη διάθεση της «Κ») παρατίθενται με λεπτομέρεια το ιστορικό των συναλλαγών, τα αποτελέσματα των ερευνών στα γραφεία των ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και οι ισχυρισμοί των περισσοτέρων εμπλεκομένων. Κάποιες από τις επίμαχες συναλλαγές, η Οικονομική Αστυνομία χαρακτηρίζει δικαιολογημένες και άλλες ως «μη επαρκώς αιτιολογημένες», ενώ παραμένουν εκκρεμή ορισμένα αιτήματα δικαστικών συνδρομών. Το περιεχόμενο του φακέλου θα αξιολογηθεί τους επόμενους μήνες από τον ανακριτή Διαφθοράς, που παρέλαβε τον φάκελο της δικογραφίας.