Την ανάγκη μιας νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που θα οδηγήσει στην κεφαλαιοποίηση πόρων και εντέλει στην ανάπτυξη, προέταξαν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ενωση και το ελληνικό τμήμα της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
«Το ασφαλιστικό είναι ο κύριος λόγος που οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος, αναφερόμενος σε μερικές από τις βασικές αδυναμίες του ισχύοντος συστήματος, όπως η αποκλειστικότητα του διανεμητικού τρόπου χρηματοδότησης.
«Διατίθενται ετησίως γύρω στα 30 δισ. ευρώ από τους εργαζομένους σε 2,7 εκατ. συνταξιούχους, εκ των οποίων οι 700.000 είναι κάτω των 65 ετών. Επίσης, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές στην Ευρώπη χωρίς καμιά εγγύηση για αξιοπρεπή σύνταξη, ενώ το αφανές χρέος του συνταξιοδοτικού έως το 2060 υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές στα 730 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεκτάριος, προτείνοντας σύστημα μείωσης των εισφορών κατά 30%, με παράλληλη συμπλήρωση του διανεμητικού με πλήρως ανταποδοτικό σύστημα. Είχε προηγηθεί η αναφορά του προέδρου του Hellenic American University και συντονιστή της συζήτησης Λεωνίδα Φοίβου Κόσκου για μελέτες που συνηγορούν στην ανάγκη συστημάτων που θα στηρίζονται σε 3 άξονες: ένα ριζικά αναμορφωμένο δημόσιο πρόγραμμα συνταξιοδότησης, διανεμητικού χαρακτήρα, υποχρεωτικό για το σύνολο του πληθυσμού, συνταξιοδοτικά προγράμματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, η συμμετοχή στα οποία θα είναι επίσης υποχρεωτική, για το σύνολο των απασχολουμένων και τέλος την ιδιωτική ασφάλιση στην οποία θα προσφεύγουν όσοι επιθυμούν έναν υψηλότερο βαθμό αναπλήρωσης των αποδοχών τους.
«Είμαστε στη χώρα του υπερθετικού και μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι έχουμε το πιο αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα στον κόσμο, που δεν προφυλάσσει, δεν διαβεβαιώνει και δεν επιτρέπει σε κανέναν να προγραμματίσει τη ζωή του», εκτίμησε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πλάτων Τήνιος. Και συμπλήρωσε πως τις τελευταίες δεκαετίες το ασφαλιστικό μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις και καταδίκαζε όποιον τολμούσε να τις αμφισβητήσει και, όταν κατέρρευσε το 2010, το υψηλότερο τίμημα το πλήρωσαν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι με μειώσεις έως 70%. Σύμφωνα με τον κ. Τήνιο, «αντί να κοιτάμε πώς η γιαγιά θα δώσει χαρτζιλίκι στον άνεργο εγγονό της, θα πρέπει να μας απασχολεί πώς ο εγγονός θα βρει δουλειά προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη της γιαγιάς του».
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης
Στο πλαίσιο αυτό, οι κ. Νεκτάριος και Τήνιος προτείνουν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του ασφαλιστικού, το οποίο για τους μετά το 1992 εργαζομένους προβλέπει μείωση εισφορών κατά 30%, μέσα από:
• Ενα υποχρεωτικό διανεμητικό σύστημα με βάση ατομικούς λογαριασμούς νοητής κεφαλαιοποίησης, με εισφορά 12% που θα καταβάλλεται από εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους.
• Υποχρεωτική συμπληρωματική ασφάλιση πλήρους κεφαλαιοποίησης με συντελεστή 7%.
• Προαιρετική ασφάλιση σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της Interamerican Μάρκος Φραγκόπουλος αναφέρθηκε στις τομές που θα πρέπει να γίνουν στον πολύπαθο τομέα της υγείας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το εγχώριο σύστημα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρότεινε ένα νέο σύστημα συμπληρωματικών συστημάτων.