Κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.
Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στον νέο υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να έχει το χρόνο που θα ήθελε, σημειώνεται. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες καθορίζονται σε κάποιο βαθμό και από το ΔΝΤ. Ο θεσμός της Ουάσιγκτον που ήταν ιδιαίτερα “κουμπωμένος” στο ζήτημα συμμετοχής στο τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, τώρα θέλει να συμμετάσχει, αναφέρει η Welt.
Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται τη δέσμευση για ελάφρυνση του χρέους της υπερχρεωμένης χώρας από τους Ευρωπαίους και τον Σολτς.
Πριν ακόμα συναντήσει ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικονομικών τους ομολόγους του στη Σόφια, έπρεπε ο ίδιος να απαντήσει την Τετάρτη σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της ομοσπονδιακής Βουλής. Αλλά, ο υπουργός δεν εμφανίστηκε, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Κατά κύριο λόγο, το FDP φοβάται ότι ο Σολτς δεν ενδιαφέρεται για το συμφέρον των γερμανών φορολογουμένων στο εν λόγω ζήτημα.
Οι ερωτήσεις έχουν τη σημασία τους. Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ ζητούσε ελάφρυνση χρέους ύψους σχεδόν 100 δισ. ευρώ, ως όρο συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Αθήνα. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει τη μερίδα του λέοντος, κάτι για το οποίο απλά δεν ήθελε να δώσει εξηγήσεις ο Υπ. Οικονομικών.
Ο λογαριασμός για τους αμέτοχους παρατηρητές -απλοποιημένος- έχει ως εξής: Το τρίτο πακέτο βοήθειας ανέρχεται σε 86 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει πιθανότατα με 1,6 δισ. ευρώ. Για τους ευρωπαίους πιστωτές το ποσό τότε θα ήταν, επί συνόλου 330 δισ. ευρώ δημοσίου χρέους, 100 δισ. ευρώ περίπου για άφεση του χρέους της Αθήνας έναντι 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο για παραχωρήσεις. Ο Scholz λοιπόν βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο δίλημμα, σύμφωνα με τη Welt.
Γιατί, ακόμα και εάν ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να μετατρέψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θέλουν να παραιτηθούν από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ως μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης.
Το ΔΝΤ πάλι, παρά το σκεπτικισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι περισσότερο ευέλικτο από πριν. Άλλωστε, δεν είναι και τόσο ανεξάρτητο όσο θέλει να δείχνει. Οπότε, δεν θα επιμείνει αναπόφευκτα για τα 100 δισ. ευρώ. Μόνο που το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βρουν μια συμβιβαστική λύση, που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Για την Ελλάδα, εντωμεταξύ, εκκρεμεί η τέταρτη αξιολόγηση.
“88 βασικές απαιτήσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα”, εκκρεμούν, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση για τη συνάντηση του eurogroup, κατά πληροφορίες της εφημερίδας Welt.
Στις 21 Ιουνίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες. Επιπρόσθετα, το FDP ενδιαφέρεται και για ένα άλλο ζήτημα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η Αθήνα προγραμματίζει, λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία, ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Εδώ και τρεις μήνες οι Έλληνες έχουν ξεκινήσει – υποτίθεται – συνομιλίες με τη Γαλλία για την αγορά τεσσάρων σύγχρονων πολεμικών πλοίων. Υποτίθεται ότι η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, δηλ. το σύστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτό ο Οτο Φρίκε του FDP θέλει να μάθει από τον Σολτς εάν τα ρεπορτάζ αντιστοιχούν στην αλήθεια.
Καθώς ο Σολτς δεν απάντησε, τον λόγο πήρε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Μπετινα Χαγκεντορν (SPD). “Η συγκεκριμένη διαμόρφωση του ελληνικού αμυντικού προϋπολογισμού αποτελεί ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης”, δήλωσε σχετικά. Προς το παρόν, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες δεν έχουν κάνει μεταφορά των κερδών τους από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων. Όπως και ο υπουργός της, η Χαγκεντορν αποφεύγει κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαντικά ερωτήματα για την περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει η εφημερίδα.