Ως αντίδραση στην επιβολή κυρώσεων η Μόσχα εξετάζει την απαγόρευση ή τον δραστικό περιορισμό των εισαγωγών φαρμάκων από τη Δύση. Τα σχέδια όμως προσκρούουν στις αντιδράσεις των ασθενών στην ίδια τη Ρωσία.
Στις αρχές του 2015, όταν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία η Δύση επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις στη Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωνε ότι “ποτέ δεν σκοπεύαμε, ούτε σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε τις εισαγωγές φαρμάκων και ιατρικών μηχανημάτων”. Τρία περίπου χρόνια αργότερα όμως η Μόσχα προτίθεται να κάνει ακριβώς αυτό με σχέδιο νόμο που κατατέθηκε στην Βουλή και προβλέπει την απαγόρευση εισαγωγών φαρμάκων από τις ΗΠΑ, αλλά και χώρες που στηρίζουν την πολιτική κυρώσεων. Το νομοσχέδιο προβλέπει ωστόσο εξαιρέσεις για παρασκευάσματα για τα οποία δεν κυκλοφορούν αντίστοιχα στη ρωσική αγορά.
Τα σχέδια του Κρεμλίνου προκαλούν ωστόσο έντονες αντιδράσεις στη ίδια τη Ρωσία, κυρίως από οργανώσεις που εκπροσωπούν ασθενείς. Ανάμεσά τους και η Ιρίνα Μγιασνικόβα, η οποία εκπροσωπεί άτομα που πάσχουν από κυστική ίνωση, ένα από τα πιο διαδεδομένα κληρονομική νοσήματα. Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο οι περίπου 2.000 με 8.000 Ρώσοι που πάσχουν από την ασθένεια αυτή να αποκοπούν από την πρόσβαση σε σημαντικά εισαγόμενα φάρμακα, δηλώνει η Ιρίνα Μγιασνικόβα στην DW.
Για παράδειγμα οι ρωσικές αρχές δεν αποκλείεται να απαγορεύσουν την εισαγωγή του αμερικανικού παρασκευάσματος Creon, μιας και κυκλοφορεί στη Ρωσία ένα αντίστοιχο ρωσικό φάρμακο. Δυστυχώς όμως το αντίστοιχο ρωσικό φάρμακο δεν είναι τόσο καλό, τονίζει η Ιρίνα Μγιασνικόβα, της οποίας η οργάνωση απευθύνει έκκληση στην ρωσική κυβέρνηση να μην μπερδεύει την πολιτική με την υγεία.
Κυβερνητική στρατηγική Pharma 2020
Πόσο όμως εξαρτάται η Ρωσία από τις εισαγωγές φαρμάκων; Ήδη το 2009 ο τότε πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντγιεφ είχε παρουσιάσει μια στρατηγική απεξάρτησης από εισαγωγές φαρμάκων που προέβλεπε σταδιακή διεύρυνση της παραγωγής ρωσικών φαρμάκων. Στόχος της στρατηγικής με την επωνυμία 2020 ήταν τουλάχιστον το 50% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ρωσική αγορά να παρασκευάζονται στη Ρωσία.
Η Ρωσία απέχει ακόμα από την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου, βρίσκεται ωστόσο σε καλό δρόμο. Με αφορμή την επιβολή κυρώσεων από πολλές χώρες της Δύσης οι Ρώσοι επιτάχυναν τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειές τους. Έτσι το 2016 η ρωσική παραγωγή φαρμάκων αυξήθηκε κατά 15.5%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 κατά 11,2%, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής υπηρεσίας προώθησης εξαγωγών Germany Trade & Invest.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στην ανάπτυξη γενόσημων φαρμάκων για να αντικαταστήσει σταδιακά αρκετά φάρμακα που εισάγονταν από το εξωτερικό, διαπιστώνει η Germany Trade & Invest. Η Μόσχα δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο Μεντβέντγιεφ πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή στη Ρωσία περισσότερες από δώδεκα φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται είτε στα σκαριά, είτε υπό κατασκευή, πολλές με συμμετοχή της Γερμανίας.