Ακόμη ένα ισχυρό χτύπημα δέχθηκε χθες η κυβέρνηση Μέι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ε.Ε. απέρριψε τις δύο προτάσεις της για πρακτική επίλυση του ζητήματος της Βορείου Ιρλανδίας μετά το Brexit. «Ή θα βρείτε εναλλακτική, λειτουργική λύση ή θα ισχύσει η τωρινή πρόταση», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε., σύμφωνα με πηγές της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico. Η Ε.Ε. και το Λονδίνο έχουν συμφωνήσει κατ’ αρχήν να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση μετά το Brexit. Ομως, η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλειου, θα πρέπει να δώσει λύσεις που να είναι πολιτικά αποδεκτές και στο εσωτερικό της χώρας της. Η ίδια υποστηρίζει ότι το Brexit θα δώσει την ελευθερία στη χώρα για να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες και με άλλους εταίρους.
Τελικά, οι δύο προτάσεις του Λονδίνου για πρακτική επίλυση του τελωνειακού ζητήματος της Βορείου Ιρλανδίας απορρίφθηκαν από την Ε.Ε. ύστερα από διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Μία πρόταση είναι γνωστή ως η «νέα τελωνειακή συνεργασία». Το Λονδίνο είχε προτείνει πρώτη φορά τη λύση αυτή τον περασμένο Αύγουστο, με βάση την οποία η Βρετανία θα διατηρούσε το εθνικό της δίκτυο τελωνείων. Παράλληλα, όμως, θα εισέπραττε εκ μέρους τελωνειακών αρχών της Ε.Ε. τους δασμούς από την είσοδο προϊόντων στη χώρα που θα έχουν τελικό προορισμό ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. Η δεύτερη λύση, η οποία είναι γνωστή ως «τελωνειακός διακανονισμός», έχει ως βασική προϋπόθεση τη χρήση τεχνολογίας με στόχο τη μείωση των εμποδίων στη διακίνηση προϊόντων μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν επίσης με σκεπτικισμό αυτήν την πρόταση και την ενέταξαν σε μια λίστα με άλλα μέτρα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία μιας μεταξύ τους τελωνειακής συμφωνίας. Η Ε.Ε. έχει δηλώσει ότι προτίθεται να συζητήσει περαιτέρω τους όρους με τους οποίους θα προθυμοποιούνταν η Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση ή ακόμη να χαραχθεί εναλλακτική συμφωνία όπως η τελωνειακή ένωση που υπάρχει με την Τουρκία. Τον Μάιο του 2019, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., και αυτό σημαίνει έξοδο από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση. Αυτό αποφάσισαν οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Ομως, η διακοπή της τελωνειακής ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ε.Ε. θα επιφέρει μεγάλες και δυσάρεστες ανατροπές στην οικονομική ζωή της. Η συμβουλευτική εταιρεία EY υποστηρίζει ότι ήδη διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των οικονομιών της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας όσο πλησιάζει το Brexit.
Δεν είναι η μοναδική απόρριψη που δέχθηκε η κ. Μέι. Μέσα στην εβδομάδα, η Βουλή των Λόρδων απέρριψε νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης που υποστηρίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την τελωνειακή ένωση μετά το Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η κ. Μέι θα πρέπει να βρει αποδεκτή εναλλακτική λύση για να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Διαφορετικά, η θέση της κυβέρνησής της θα καταστεί πιο ευάλωτη.
Σημαντικές εκκρεμότητες
Παραμένει σε εκκρεμότητα το 25% των θεμάτων που αφορούν το Brexit, δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. Οπότε εξακολουθούν να υφίστανται οι κίνδυνοι μιας αποτυχίας, τόνισε ο ίδιος στο δίκτυο France 2, λίγο μετά την είδηση ότι η Ε.Ε. απέρριψε δύο προτάσεις του Λονδίνου για τη διατήρηση της τελωνειακής ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ε.Ε. «Εχει συμφωνηθεί περίπου το 75%», σχολίασε ο κ. Μπαρνιέ. Πηγές της βρετανικής εφημερίδας Guardian αποκάλυψαν ότι είναι δυσαρεστημένοι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. για το Brexit, διότι η θέση του Λονδίνου για το τελωνειακό ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας παρέμεινε ίδια και απαράλλακτη από τον Αύγουστο του 2017, όταν παρουσίασε πρώτη φορά τις προτάσεις του. Στο Λονδίνο, οι υποστηρικτές της τελωνειακής ένωσης θεωρούν ότι είναι η μοναδική λύση για να διατηρηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Οι υποστηρικές του Brexit ισχυρίζονται ότι αν η Βρετανία παραμείνει στην τελωνειακή ένωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για Brexit. Περίπου 30.000 άνθρωποι διέρχονται καθημερινά από τα σύνορα χωρίς να υφίστανται τελωνειακούς ελέγχους.