Αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τραυματισμό και την ταλαιπωρία που υπέστη, από το παραπάτημα και την πτώση της από σκαλοπάτι σε σχολείο, διεκδικούσε καθηγήτρια. Οι αποζημιώσεις που θα δικαιούτο η καθηγήτρια στην περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι την ευθύνη έφερε η εναγόμενη Δημοκρατία, ως εργοδότριά της, καθορίστηκαν στις 15.130 ευρώ.
Σύμφωνα με τα γεγονότα, η ενάγουσα η οποία εργαζόταν ως καθηγήτρια της Φυσικής σε Γυμνάσιο στη Λευκωσία, καθώς εξερχόταν του σχολικού κτηρίου από την οπίσθια θύρα προς την αυλή, έπεσε κάτω σε κάποιο σημείο του πλατύσκαλου, που ήταν κατά 20 εκατοστά χαμηλότερο του επιπέδου του κτηρίου και ακολουθούσε άλλο σκαλοπάτι ύψους 14 εκατοστών. Συνεπεία του ατυχήματος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαγνώσθηκε «συντριπτικό κάταγμα κάτω επίφυσης κερκίδας, ενδοαρθρικό τύπου Barton αριστερά».
Η καθηγήτρια υποστήριζε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν υπεύθυνη για τον τραυματισμό της, λόγω έλλειψης διασφάλισης ασφαλών συνθηκών, τόπου, συστήματος και μέσων εργασίας. Από την πλευρά της η Δημοκρατία υποστήριζε πως αποκλειστική ευθύνη για το ατύχημα έφερε η καθηγήτρια.
Πρωτόδικα η αγωγή απορρίφθηκε και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Εφετείο, το οποίο δεν εντόπισε οποιονδήποτε λόγο για να παρέμβει. Στη βάση της μαρτυρίας κρίθηκε ότι ο χώρος στον οποίο επεσυνέβη το ατύχημα, δεν παρουσίαζε κάποια επικινδυνότητα αλλά ήταν ασφαλής και ότι διακινούνταν με ευκολία και ασφάλεια από το σημείο εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές καθημερινά, γι’ αυτό και δεν υπήρχε ανάγκη για την τοποθέτηση σημάνσεων ή χειρολαβών.
Κατά την εξέταση της έφεσης, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρθηκε στη βασική αρχή ότι «ο εργοδότης έχει βασική υποχρέωση να μην εκθέτει τους εργοδοτούμενούς του σε περιττούς ή μη αναγκαίους κινδύνους, να εργοδοτεί ικανό προσωπικό, να παρέχει ασφαλή εξοπλισμό, ασφαλές σύστημα εργασίας και ασφαλή χώρο εργασίας». Στην προκειμένη περίπτωση το Εφετείο συμφώνησε ότι δεν υπήρξε έκθεση της καθηγήτριας σε περιττούς κινδύνους και υποδεικνύοντας περαιτέρω ότι «η γενεσιουργός αιτία του ατυχήματος δεν ήταν ο τρόπος κατασκευής των σκαλοπατιών που συνιστούσε προβλεπτό κίνδυνο, αλλά η συμπεριφορά της ίδιας της εφεσείουσας».
Υπό αυτά τα δεδομένα η καθηγήτρια όχι μόνο δεν θα λάβει αποζημιώσεις αλλά, αντίθετα, καλείται να πληρώσει και τα έξοδα της Δημοκρατίας τόσο πρωτόδικα όσο και για τη διαδικασία ενώπιον του Εφετείου.