Σε αποζημιώσεις 70 χιλιάδων ευρώ καταδικάστηκαν από κοινού ιδιωτικό νοσοκομείο και γιατρός που εργάζεται σε αυτό, μετά από απόφαση δικαστηρίου στη Λευκωσία, σε υπόθεση αγωγής για ιατρική αμέλεια. Θα πληρώσουν επίσης 3.023 ευρώ για τα έξοδα επέμβασης και νοσηλείας που υπεβλήθη ο ενάγοντας.
Πρόκειται για την περίπτωση 35χρονου από τη Λευκωσία ο οποίος από το 2002 αντιμετώπιζε προβλήματα ούρησης, με κάψιμο και κατακράτηση ούρων στην ουρήθρα. Μετά από επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς κατέληξε στον εναγόμενο που εργάζεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ο οποίος διέγνωσε λανθασμένα, ότι υπέφερε από καρκίνο του προστάτη και εισηγήθηκε την αφαίρεσή του όπως και έγινε το 2004.
Είναι εύρημα του δικαστηρίου, ότι ο 49χρονος σήμερα, δεν ενημερώθηκε δεόντως, για τον τύπο και τις συνέπειες της επέμβασης στην οποία θα υποβαλλόταν και ότι η διενέργεια της επέμβασης κατά την οποία αφαιρέθηκε ο προστάτης, είχε ως αποτέλεσμα ο ενάγοντας να καταστεί σεξουαλικά ανίκανος. Η απώλεια αυτή τον επηρέασε ψυχολογικά, ένιωθε δυστυχισμένος, απομονώθηκε από το κοινωνικό σύνολο και απέφευγε τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Η σεξουαλική ανικανότητα του και τα προβλήματα ούρησης που αντιμετώπιζε, τον εξασθένισαν σωματικά και ψυχικά, σε τέτοιο βαθμό που τον οδήγησαν στην απεγνωσμένη ενέργεια της αυτοκτονίας, τον Οκτώβρη του 2005, με τη χρήση lannate και σε δύο άλλες απόπειρες κατά την ίδια περίοδο. «Δεν παραγνωρίζω βέβαια», αναφέρει το δικαστήριο, «αλλά αντιθέτως λαμβάνω υπόψη ότι στην ψυχολογική κατάσταση στην οποία περιήλθε συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα ούρησης που αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει. Τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν, με βάση πάντα τα ευρήματα μου, σε αμελείς πράξεις και ή παραλείψεις του ενάγοντα γιατρού».
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο γιατρός απέτυχε να διαγνώσει ότι η αιτία του προβλήματος του ενάγοντα ήταν ο αυχένας της ουροδόχου κύστης. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε εύκολα να διαγνωσθεί με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ήταν η ουρηθροκυστεοσκόπηση. Αντί να τον υποβάλει σε αυτή την εξέταση, τον υπέβαλε σε αξονική τομογραφία, εξέταση που υποβάλλεται μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από καρκίνο και ήταν εντελώς αχρείαστη στην υπό κρίση υπόθεση.
Ο γιατρός διέγνωσε ότι ο 35χρονος έπασχε από καρκίνο του προστάτη ενώ δεν υπήρχε οποιαδήποτε επιστημονική ένδειξη ότι ο προστάτης του ενάγοντα παρουσίαζε καρκίνο. Το γεγονός ότι ο ενάγοντας δεν έπασχε από καρκίνο, ήταν προφανές σε οποιονδήποτε λογικό, ικανό γιατρό της ειδικότητάς του.