Το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας για την κατεύθυνση που οδεύει η χώρα, καταγράφουν οι Έλληνες ανάμεσα σε 27 κράτη – μέλη της ΕΕ σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση μόλις 9 % των πολιτών θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ μόλις το 2% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή, σε αντίθεση με το 91% σε Γερμανία και Ολλανδία.
Σύμφωνα με το την ίδια πηγή οι Έλληνες πολίτες, σε ποσοστό 22% θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, ενώ το 57% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ένωση.
Οι Έλληνες πολίτες καταλαμβάνουν ωστόσο την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 μέλη της ΕΕ ως προς το ερώτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα τους, καθώς μόνο το 28% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τη λειτουργία των εγχώριων θεσμών, έναντι ποσοστών όπως 91% των Δανών ή το 85% των Λουξεμβουργιανών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα τους.
Επιπλέον οι Έλληνες πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 45% θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς, ενώ μόλις το 29% δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ.
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν επίσης τις διαφορετικές αγωνίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
Έτσι ενώ η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ανεργίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Έλληνες πολίτες θέτουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%) , την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό (με ποσοστό 59%).
Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, το 50% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, αν και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει πότε αυτές θα πραγματοποιηθούν, ενώ οι Έλληνες πολίτες δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να ψηφίσουν, καθώς μόλις το 21% δηλώνει ότι θα προσέλθει στην κάλπη με βεβαιότητα, ενώ ποσοστό 42% δηλώνει ότι στρέφεται προς την αποχή.
- Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα