Η κλιματική αλλαγή απειλεί να αντιστρέψει σημαντικές προόδους στην καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας

284

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να επαναφέρει κινδύνους παιδικής θνησιμότητας που τα τελευταία 25 χρόνια είχαν περιοριστεί, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Οι Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή θα αντιστρέψει την τάση μείωσης της παγκόσμιας παιδικής θνησιμότητας και της βελτίωσης της παιδικής υγείας τα τελευταία 25 χρόνια. Ενώ οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται αισθητές από όλους τους ανθρώπους, έχουν δυσανάλογα μεγαλύτερη επίδραση στους φτωχούς πληθυσμούς και τα παιδιά.

Το 88% των ασθενειών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή εμφανίζονται σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η νέα έρευνα αντιπαραθέτει μελέτες για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των παιδιών και την καλύτερη προετοιμασία που απαιτείται. Οι πρόσφατοι καταστροφικοί τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα, παθογόνα όπως ο ιός Ζίκα και τα εκτεταμένα κύματα καύσωνα αποτελούν παραδείγματα που έχουν θέσει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, με τα παιδιά να βιώνουν τις σημαντικότερες συνέπειες.

Ο επικεφαλής ερευνητής Κέβιν Τσαν δήλωσε στο CNN ότι υπάρχουν συγκριτικά ελάχιστες έρευνες και δεδομένα σχετικά με τα παιδιά. «Οι περισσότερες από τις έρευνες είναι πολύ ευρείες και τείνουν να εξετάζουν περισσότερο τους ενήλικες πληθυσμούς. Δεν πιστεύω ότι υπολογίζουν τις συγκεκριμένες επιπτώσεις στα ίδια τα παιδιά και νομίζω ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.