Άλλο ένα βούλευμα-καταπέλτης, 406 σελίδων, εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών σε βάρος όσων λυμαίνονταν επί χρόνια ανεξέλεγκτα τη μεγάλη περιουσία του Γηροκομείου Αθηνών.
Ενώ το Γηροκομείο ήταν ένα από τα πιο πλούσια ιδρύματα, σε έναν προνομιακό χώρο με οικίσκους που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ηλικιωμένους και ανήμπορους, είχε μεταβληθεί -όπως και τα περισσότερα παρεμφερή ιδρύματα- σε έναν πλούσιο οικονομικό πόρο υπέρ εκείνων που το διαχειρίστηκαν.
ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ είναι ο τίτλος του σωματείου, που μετά από όλα όσα ήρθαν στο φως αντηχεί σαν ειρωνεία.
Τα υπουργεία Πρόνοιας ουσιαστικά κώφευαν μέχρι το 2015, παρά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα στον Τύπο για την εξαθλίωση των γερόντων και τον πλουτισμό των μελών της διοίκησης.
Νοίκιαζαν το μισό Κολωνάκι, που ήταν περιουσία του Ιδρύματος, χωρίς συμβόλαια, χωρίς παραστατικά και σε κάποιες περιπτώσεις «εξυπηρετήσεων», ακόμα και χωρίς ενοίκιο.
Τα κληροδοτήματα και οι διαθήκες συνανθρώπων μας που νόμιζαν ότι αφήνουν πίσω τους κάτι για τους απροστάτευτους έγιναν αντικείμενο πλουτισμού και κατάχρησης.
Η νέα διοίκηση, με αγώνα δρόμου και σε συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές, τρόμαξε κυριολεκτικά να βρει άκρη στη χαοτική κατάσταση που επικρατούσε.
Παράλληλα, με συντονισμένες ενέργειες λειτούργησαν ξανά κάποιες μονάδες (οικίσκοι) ώστε να μη μείνουν στον δρόμο οι ανήμποροι φιλοξενούμενοι.
Το δικαστικό βούλευμα δεν αφήνει καμιά αμφιβολία όχι απλά για κακουργήματα των κατηγορουμένων, αλλά και για τον τρόπο που όλα αυτά τα ιδρύματα αβγάτιζαν για χρόνια τα πλούτη των διαχειριστών τους, ανάμεσα στους οποίους εμπλέκονται και ρασοφόροι.
Οι κατηγορίες κατά των πρώην διαχειριστών του Ιδρύματος είναι: κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία απιστία, υπεξαίρεση, απείθεια κ.λπ.
Οι περιγραφές των αδικημάτων και τα ποσά νομίζει κανείς ότι αναφέρονται στο είδος των εγκληματικών οργανώσεων που διαπράττουν ληστείες και διακίνηση λαθραίων και όχι σε πρακτικές διοίκησης ιδρύματος που είχαν αντίκτυπο στις ζωές των ηλικιωμένων.
Η μηνυτήρια αναφορά
Αφορμή για τον σχηματισμό της (πρόσθετης) ποινικής δικογραφίας κατά των κατηγορουμένων αποτέλεσε η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από την πρώην σύμβουλο ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου στις 14/5/2013, η οποία αναφερόταν στον τρόπο διοίκησης της περιουσίας του σωματείου, που είχε ως αποτέλεσμα τη βλάβη της περιουσίας του.
Κατά τους υπολογισμούς, το ίδρυμα όφειλε στο ΙΚΑ 5,5 εκατ. ευρώ, στην εφορία 2,5 εκατ. ευρώ, στους εργαζόμενους 4,5 εκατ. ευρώ και στους λογαριασμούς κληροδοτημάτων που διαχειριζόταν 8,6 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η διοίκηση του σωματείου, έχοντας αναθέσει την ευθύνη και την εποπτεία λειτουργίας του λογιστηρίου της στην εταιρεία FAOECONOMICSA.E., αντί συμφωνηθείσης μηνιαίας αμοιβής 7.000 ευρώ, αδιαφορούσε για τη ρύθμιση των οφειλών του σωματείου, ενώ δεν καταχώρισε στα βιβλία του σωματείου τα οικονομικά στοιχεία για την ανάθεση και κατασκευή έργου από την εταιρεία PERTINAXLTD, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο.
Ακόμα, βρέθηκαν διαφορετικές εγγραφές στα τιμολόγια, τα ενοίκια δεν κατετίθεντο σε ειδικό λογαριασμό και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος για την είσπραξή τους.
Οι δικογραφίες τελικά συσχετίστηκαν μαζί με όλες τις προηγούμενες που αρχικά είχαν διαχωριστεί με δαιδαλώδεις διαδικασίες (κάποια στιγμή ένα σκέλος της υπόθεσης είχε τεθεί -άγνωστο γιατί- στο αρχείο).
Ο αρχιμανδρίτης και οι συνεργοί του με το αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπονται από κοινού για κακουργήματα, έχοντας όχι μόνο ιδιοποιηθεί παράνομα μεγάλα ποσά από κληροδοτήματα, αλλά και από τον τρόπο που διαχειρίστηκαν 700 ακίνητα με συνολική ζημία 5 εκατ. ευρώ εκατομμυρίων ευρώ.
Μια προσεκτικότερη ματιά στο βούλευμα καταδεικνύει τις εταιρείες αλλά και τα φυσικά (και πολιτικά) πρόσωπα που, είτε με ενοίκιο, είτε με συμψηφισμούς, είτε με απλή παραχώρηση, κατοικούσαν στα ακριβά ακίνητα του Κολωνακίου, την ίδια ώρα που οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο.
«Στους παρακάτω αναφερόμενους χρόνους, από κοινού και με περισσότερες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως διοικητής περιουσιών οι οποίες είχαν διατεθεί υπέρ κοινωφελών σκοπών ή έργων, δηλαδή συνόλων περιουσιακών στοιχείων που είχαν διατεθεί με κληρονομιά, κληροδοσία ή δωρεά, για κοινωφελή σκοπό […] ιδιοποιήθηκε, παράνομα, χρήματα και άλλα κινητά πράγματα, που τα έλαβε και κατείχε».
Αυτή είναι η διατύπωση που επαναλαμβάνεται για τους κατηγορούμενους που ιδιοποιήθηκαν ποσά εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αντί να καταθέτουν στο Δημόσιο τα χρήματα από κληροδοτήματα και διαθήκες που προορίζονταν για ηλικιωμένους που είχαν αποβιώσει ή δεν κατοικούσαν πλέον στο ίδρυμα, τα παρακρατούσαν και αυτά!
Οικονομικές εγγυήσεις
Στους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν όροι όπως δεσμεύσεις ακινήτων, οικονομικές εγγυήσεις και απαγόρευση εξόδου «μέχρι την οριστική εκδίκαση των ανωτέρω, σε βάρος αυτών, κατηγοριών, έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί η παρουσία αυτών, οποτεδήποτε, στην ανάκριση ή στο αρμόδιο Δικαστήριο και η υποβολή τους στην εκτέλεση της τυχόν εκδοθησόμενης, σε βάρος αυτών, καταδικαστικής απόφασης».
Σήμερα στο Γηροκομείο, με μόνο τις 3 από τις 12 πτέρυγες να λειτουργούν, φιλοξενούνται 104 ηλικιωμένοι, τους οποίους φροντίζουν 87 εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα εκατομμυρίων.
Η νέα διοίκηση -και με ενέργειες της αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης- προσπαθεί να ανταποκριθεί με κάθε τρόπο στα καθήκοντά της.
Οπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ. Σαγρεδάκης, «πρώτο βήμα είναι η οικονομική εξυγίανση, αλλά και η συγκρότηση δικλίδων ασφαλείας προκειμένου να μην αφήσουμε περιθώριο να επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά της προηγούμενης διοίκησης. Δεύτερο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αποκατάσταση των σχέσεων της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών Γηροκομείων και Πτωχοκομείων με την κοινωνία. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αποκατάσταση της διαφάνειας, της υπεράσπισης των συμφερόντων του Γηροκομείου, που θα προκύψουν από τις παραπάνω ενέργειες».