Η Κομισιόν έχει διαπιστώσει πως εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν ως «πλυντήριο» το real estate
Στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες μπαίνουν τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων από το 2015 και μετά με συμβαλλόμενους αλλοδαπούς. Στόχος είναι να ερευνηθεί το ενδεχόμενο πίσω από τις συγκεκριμένες αγοραπωλησίες να υποκρύπτεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου
Άλλωστε, ήδη η Κομισιόν έχει διαπιστώσει πως εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν ως «πλυντήριο» το real estate καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να νομιμοποιούν τεράστια ποσά τα οποία προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων με έγγραφο που απέστειλε στους συμβολαιογράφους, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητεί να την ενημερώσουν για τα συγκεκριμένα συμβόλαια. Μάλιστα, οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει στο εξής να ενημερώνουν την Αρχή κάθε μήνα για ανάλογα συμβόλαια που συντάσσουν.
Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο οι συμβολαιογράφοι καλούνται να συντάξουν και να παραδώσουν κατάλογο στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου ο οποίος θα περιλαμβάνει τα εν λόγω συμβόλαια καταγράφοντας τον αριθμό και την ημερομηνία που συντάχθηκαν, τα ονόματα των συμβαλλομένων, των δικηγόρων, των μεσιτών που ενεπλάκησαν στη σύμβαση, καθώς και την αξία του πωληθέντος ακινήτου. Στη συνέχεια η λίστα πρέπει να διαβιβαστεί από το Σύλλογο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν πως τα τελευταία χρόνια, με αφορμή και τη χορήγηση βίζας σε όσους αλλοδαπούς αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ, οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Μεταξύ των αγοραστών ξεχωρίζουν Κινέζοι, Τούρκοι αλλά και Ρώσοι οι οποίοι μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας αρχής
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχή αρχικά θα στρέψει το ενδιαφέρον της στα ακίνητα που έχουν πωληθεί ακριβώς ή πολύ κοντά στις 250.000 ευρώ, το οποίο είναι και το όριο για τη χορήγηση της άδειας παραμονής για δέκα χρόνια στην Ελλάδα.
Πάντως, η Αρχή βάζει στο μικροσκόπιό της και τις αγοραπωλησίες ακινήτων των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο του ελέγχου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που είναι σε εξέλιξη. Κάνοντας χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής στο taxis, η δημιουργία της οποίας έχει ξεκινήσει πριν τα Χριστούγεννα, επιχειρεί να διασταυρώσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της. Έτσι, συγκρίνει την αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου με το ετήσιο εισόδημα που δηλώνει στη φορολογική του δήλωση.
Πρόθεση της Αρχής από τον συγκεκριμένο έλεγχο, ο οποίος θα διενεργηθεί σε βάθος δεκαετίας, είναι να εντοπισθούν όσοι δηλώνουν συστηματικά χαμηλά εισοδήματα, αλλά διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποκαλούμενες ομάδες «υψηλού κινδύνου», δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι δαπάνες τους θα περάσουν από… κόσκινο και θα δοθεί έμφαση σε αυτές που δεν μπορούν να κρυφτούν όπως τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, τα ασφάλιστρα, οι πληρωμές πιστωτικών καρτών κ.α. Παράλληλα, θα ελέγχεται και ο τρόπος απόκτησης της ακίνητης περιουσίας τους.
Όπως έλεγε αρμόδια πηγή, οι αποκλίσεις θα θεωρούνται αδήλωτο εισόδημα και θα επιβάλλεται στους φορολογούμενους πρόσθετος φόρος, πρόστιμα και προσαυξήσεις.