Ρυθμίσεις της τελευταίας ώρας από το 20% των δανειοληπτών για να σώσουν το ακίνητό τους
Σε πανικό βρίσκονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μετά την έναρξη των πλειστηριασμών. Ως σήμερα το 15%-20% των εκποιήσεων έχει αναβληθεί έπειτα από πρωτοβουλία των δανειοληπτών που… ξαφνικά βρήκαν χρήματα για να πληρώσουν τα χρέη τους. Επιπλέον, περίπου ένας στους δέκα οφειλέτες που έχει δει τα στοιχεία του να… φιγουράρουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των συμβολαιογράφων με τις προγραμματισμένες ως και τον ερχόμενο Δεκέμβριο πωλήσεις έχει ήδη σπεύσει στην τράπεζά του για ρύθμιση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι πιστωτές ωστόσο είναι αμείλικτοι. Για να δεχθούν την αναστολή της διαδικασίας υποχρεώνουν τους πελάτες τους να καταβάλουν προκαταβολικά το 5%-10% της εμπορικής αξίας της περιουσίας τους για να τη σώσουν. Ενώ η ρύθμιση που τους προτείνεται δεν είναι διαπραγματεύσιμη αλλά αποτελεί μονόδρομο για να σταματήσει η ρευστοποίηση του προσημειωμένου ακινήτου.
Εσοδα 100 εκατ. ευρώ
Εξάλλου αν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεπής στην καταβολή των συμφωνημένων δόσεων, το ακίνητό του ανεβαίνει ξανά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο… τρενάκι του πλειστηριασμού.
Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, «το σύστημα έχει αρχίσει να ρολάρει, συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της συναλλακτικής κουλτούρας των οφειλετών όσο και στην αύξηση των εισπράξεων των πιστωτικών ιδρυμάτων». Οπως εκτιμά, μέσω των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2018, μεταβιβάστηκαν ακίνητα με συνολικό τίμημα 300 εκατ. ευρώ.
Από αυτά το 30% αφορά πωλήσεις προς τρίτους, που σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν βάλει στα ταμεία τους περί τα 100 εκατ. ευρώ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα ακίνητα αποκτήθηκαν από τις ίδιες και θα πουληθούν σε δεύτερο χρόνο.
Επικεφαλής εσωτερικής μονάδας διαχείρισης επισφαλειών συστημικού ομίλου πιστεύει ότι το 2018 ο αριθμός των πλειστηριασμών θα ξεπεράσει τους 10.000, ενώ τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί θα προσεγγίσουν τα 15.000, με δεδομένο ότι αρκετές αναγγελίες περιλαμβάνουν δύο ή και περισσότερες ιδιοκτησίες.
Ο ρυθμός εκποίησης ακινήτων αυξάνεται συνεχώς, καθιστώντας εφικτό τον στόχο για πραγματοποίηση 3.000 πλειστηριασμών κάθε μήνα μετά το καλοκαίρι. Μάλιστα, τον Μάιο αναμένεται να σημειωθεί νέο ρεκόρ, καθώς στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν ήδη αναγγελθεί 2.720 αναγκαστικές εκτελέσεις έναντι 1.515 τον Απρίλιο και 1.760 το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.
«Πρόσκληση»
Οι τραπεζικές διοικήσεις συνιστούν στους οφειλέτες να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία για να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη τους, εφόσον αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ειδικά στην καταναλωτική πίστη, το «κούρεμα» που προσφέρουν οι τράπεζες είναι υψηλό και μπορεί να φτάσει ως και το 90% της συνολικής οφειλής.
Από την άλλη πλευρά, στη στεγαστική πίστη οι διακανονισμοί είναι πιο γενναιόδωροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, προσφέροντας σε πολλές περιπτώσεις σταδιακό χάρισμα μέρους του χρέους, εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή του ρυθμισμένου υπολοίπου.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στη λιανική τραπεζική, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ στεγαστικά, τα 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά και τα 400 εκατ. ευρώ χορηγήσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο σύνολο της εφετινής χρονιάς υπολογίζεται ότι θα διακανονιστούν οφειλές της τάξης των 5 δισ. ευρώ.
Οι ρυθμίσεις αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των δανειοληπτών πριν από τον πλειστηριασμό της περιουσίας τους ή την πώληση της οφειλής τους σε fund. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι τράπεζες προγραμματίζουν τη μεταβίβαση καταναλωτικών δανείων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ σε εξειδικευμένα στον τομέα των επισφαλειών επενδυτικά σχήματα.
Πριν από την πώληση θα προτείνουν οριστικούς διακανονισμούς στους πελάτες τους, με «κούρεμα» πολύ κοντά στο ύψος της έκπτωσης επί της ονομαστικής αξίας αυτών των δανείων, που θα δοθεί στο fund. Στη στεγαστική πίστη, αν και ακόμη δεν έχουν αποφασιστεί αντίστοιχες πωλήσεις, εξετάζονται άλλοι τρόποι εκμετάλλευσης, όπως οι τιτλοποιήσεις. Και σε αυτή την περίπτωση ωστόσο ο δανειολήπτης θα εξαρτάται από τον κάτοχο των τίτλων που θα εκδοθούν και όχι από την ίδια την τράπεζα που του χορήγησε το δάνειο.
αγησ μαρκου