Ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2014/89/ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ “περί θεσπίσεως πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό” και άλλες διατάξεις» με το οποίο θεσπίζονται οι αρχές και οι διαδικασίες που αποσκοπούν στη κατάρτιση, εφαρμογή και αξιολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται, ακόμη, Οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων βενζίνης και ντίζελ και την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν, επίσης, τροπολογίες νομοτεχνικής φύσεως που αφορούν στο νόμο Νόμο 4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», καθώς και τροπολογία σχετικά με την παράταση των προθεσμιών για τις εκπτώσεις του ενιαίου ειδικού προστίμου τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών.
Αναλυτικά σύμφωνα με την αιτιολογική Έκθεση:
Με το υπόψη σχέδιο νόμου: α) θεσπίζεται το νομικό πλαίσιο για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδίασμά προς εναρμόνιση με την ενωσιακή νομοθεσία, β) τροποποιούνται ισχύουσες διατάξεις κατ’ εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων, τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα βιοκαύσιμα, κ.λπ. και γ) ρυθμίζονται λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου. Ειδικότερα:
ΜΕΡΟΣ Α’
Ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη η Οδηγία 2014/89/ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με την οποία προβλέπονται τα ακόλουθα:
1.α. Προσδιορίζονται ο σκοπός των προτεινομένων διατάξεων και το πεδίο εφαρμογής αυτών.
β. Δίδεται η έννοια των όρων που αναφέρονται για την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας και αποσαφηνίζονται οι στόχοι του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (στήριξη και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής μεταξύ του θαλάσσιου και του παράκτιου χώρου, ορθολογική χωρική ανάπτυξη δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο, κ.λπ.).
(άρθρα 1-4)
2.α. Ρυθμίζεται η διαδικασία θέσπισης και εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και καθορίζεται ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης αυτού, ο οποίος αξιολογείται περιοδικά από την αρμόδια αρχή, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Καθορίζεται η αρμόδια αρχή (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) για την εφαρμογή των προτεινομένων ρυθμίσεων, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση, εφαρμογή και αξιολόγηση του εν λόγω σχεδιασμού, λαμβανομένων υπ’ όψιν των αλληλεπιδράσεων ξηράς – θάλασσας.
Ορίζεται ότι, ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την εθνική χωρική στρατηγική για το θαλάσσιο χώρο και τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια και προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης των υφιστάμενων εθνικών πολιτικών, εφόσον συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής.
β. Προσδιορίζεται η δομή του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος αποτελεί μέρος της εθνικής χωρικής στρατηγικής, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 3 του ν.4447/2016).
Καθορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται πριν από την υποβολή της εθνικής χωρικής στρατηγικής για το θαλάσσιο χώρο προς το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και πριν από την έγκριση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων (δημόσια διαβούλευση, γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και των εμπλεκόμενων Υπουργείων).
Με υπουργική απόφαση, εγκρίνονται οι προδιαγραφές για την εκπόνηση, αξιολόγηση και τροποποίηση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
γ. Παρατίθενται οι ελάχιστες απαιτήσεις για την επίτευξη των στόχων του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (συμμετοχή ενδιαφερόμενον φορέων, διασυνοριακή συνεργασία με άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.λπ.).
δ. Προσδιορίζεται το περιεχόμενο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, που αφορά στην κατανομή των δραστηριοτήτων και των χρήσεων (περιοχές αλιείας, υδατοκαλλιέργειας, λιμενικές εγκαταστάσεις κάθε είδους, επιστημονική έρευνα, τουρισμός, κ.λπ.) στις θαλάσσιες περιοχές και τις παράκτιες ζώνες, για την επίτευξη των στόχων αυτού.(άρθρα 5-8)
3.α.Καθορίζεται η διαδικασία πραγματοποίησης της δημόσιας διαβούλευσης αναφορικά με την εθνική χωρική στρατηγική για το θαλάσσιο χώρο και τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια (άρθρο 6 του ν.4048/2012).
β. Προβλέπεται η οργάνωση, χρήση και ανταλλαγή των βέλτιστων διαθέσιμων δεδομένων (περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά, οικονομικά, φυσικά, κ.λπ.) για την κατάρτιση των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων.
γ. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας της αρμόδιας αΡΧήζ με τρίτες χώρες καθώς και η υποχρέωση παρακολούθησης του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.(άρθρα 9 – 13)
4.α.Ορίζεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως η αρμόδια αρχή με την αποκλειστική ευθύνη για την εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων και προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες της εν λόγω αρχής (μέριμνα για την κατάρτιση της εθνικής χωρικής στρατηγικής, αξιολόγηση της εφαρμογής του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, εξασφάλιση κάθε πρόσφορου μέσου,
διαδικασίας, μηχανισμού ή προγράμματος, εποπτεία και συντονισμός προγραμμάτων και μελετών, ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.λπ.).
Παρέχεται εξουσιοδότηση για τη σύσταση, με υπουργική απόφαση, στη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, μη αμειβόμενων ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων, με συμμετοχή κατά περίπτωση εκπροσώπων εμπλεκόμενων δημόσιων αρχών και φορέων, καθώς και επιστημονικών φορέων.
β. Περιλαμβάνονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις σχετικά με την έγκριση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.(άρθρα 14,15)
ΜΕΡΟΣ Β’
Τροποποιούνται – συμπληρώνονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (ν.3054/2002, ν.3468/2006, ν.4062/2012, ν.4495/2017, ν. 1929/1991), σε θέματα σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων και τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
1.α. Καταργείται η πρόβλεψη για διπλή προσμέτρηση της συμμετοχής ενέργειας των οριζόμενων βιοκαυσίμων στις μεταφορές.
β. Καθορίζεται η έννοια των όρων που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή των προτεινόμενων διατάξεων.
γ. Ορίζεται ότι, το μέγιστο από κοινού μερίδιο των βιοκαυσίμων και βιορευστών, τα οποία παράγονται από συγκεκριμένα προϊόντα (σιτηρά, αμυλούχα, σακχαρούχα και άλλα φυτά) δεν υπερβαίνει, το 2020, το 7% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές.
δ. Καθορίζεται το ελάχιστο επίπεδο κατανάλωσης των βιοκαυσίμων, που παράγονται από πρώτες ύλες και των άλλων οριζόμενων καυσίμων, σε 0,2% σε ενεργειακό περιεχόμενο του μεριδίου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε όλες τις μορφές μεταφορών το 2020.Προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής σχετικής έκθεσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου.(άρθρα 16 – 20)
2.Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με: α. τη στατιστική μεταβίβαση συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ή προς άλλο κράτος μέλος,
ρ. τα κριτήρια αειφορίας και την επαλήθευση της τήρησης αυτών για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά καθώς και τον υπολογισμό του αντίκτυπου των βιοκαυσίμων και βιορευστών στα αέρια θερμοκηπίου.
Τίθεται το ελάχιστο όριο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που πρέπει να επιτυγχάνεται με τη χρήση βιοκαυσίμων και βιορευστών, τα οποία παράγονται σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν ή τίθενται σε λειτουργία τις οριζόμενες χρονικές περιόδους και λαμβάνονται υπόψη για τους μνημονευόμενους σκοπούς.
Προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των τυπικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Προβλέπεται, επίσης, η επιβολή, με υπουργική απόφαση, προστίμου (από 1.000 έως και 1 εκατ. ευρώ), μη αποκλειομένων και τυχόν άλλων διοικητικών κυρώσεων, σε όσους παραβιάζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προτεινόμενες διατάξεις σχετικά με την υποχρέωση μείωσης των εκπομπών αερίου με τη χρήση βιοκαυσίμων και βιορευστών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.(άρθρα 21 – 22)
3.Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την υποχρέωση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τους προμηθευτές καυσίμων για την κίνηση των οδικών οχημάτων και των μη οδικών κινητών μηχανημάτων (συμπεριλαμβανομένων των σκαφών εσωτερικής ναυσιπλοΐας και αναψυχής, των γεωργικών, δασικών ελκυστήρων κ.λπ.). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
Θεσπίζεται η υποχρέωση κατάρτισης έκθεσης ετησίως από τους προμηθευτές καυσίμων, για την ένταση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των καυσίμων και της ενέργειας που προμηθεύουν στην εγχώρια αγορά με το οριζόμενο περιεχόμενο, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
Καθορίζεται η μέθοδος υπολογισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα παρεχόμενα καύσιμα και ενέργεια, ώστε οι προμηθευτές να προσδιορίσουν την ένταση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα καύσιμα που προμηθεύουν.
Προσδιορίζεται το βασικό πρότυπο καυσίμου, με το οποίο οι προμηθευτές θα συγκρίνουν τις μειώσεις που έχουν επιτύχει όσον αφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κύκλου ζωής από τα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.
Καθορίζονται οι απαιτήσεις σχετικά με τη συμβολή της ηλεκτρικής ενέργειας, που παρέχεται για χρήση στα οδικά οχήματα.
Ορίζεται το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) ως ο φορέας για την υποστήριξη της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις προτεινόμενες διατάξεις και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Παρέχεται η εξουσιοδότηση, για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση, των απαιτούμενων δράσεων που υλοποιεί το Κ.Α.Π.Ε., με δυνατότητα οι δαπάνες αυτές να θεωρηθούν επιλέξιμες στο πλαίσιο υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενών προγραμμάτων, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.
Προβλέπεται η επιβολή, με υπουργική απόφαση, προστίμου στους προμηθευτές οι οποίοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις προτεινόμενες διατάξεις.
To ύψος του προστίμου, το οποίο αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, είναι ανάλογο της βαρύτητας, της συχνότητας και των συνεπειών της παράβασης, του βαθμού υπαιτιότητας και της τυχόν υποτροπής του παραβάτη.
Με υπουργική απόφαση, επίσης, κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις και τα όρια του προστίμου κάθε κατηγορίας ή παράβασης και καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού αυτού, η διαδικασία επιβολής των προστίμων, η υποβολή και εξέταση ενστάσεων κατά της απόφασης επιβολής των προστίμων κ.λπ.(άρθρα 23, 24)
4.α.Επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια αειφορίας που πρέπει να πληρούν τα βιοκαύσιμα, προκειμένου η ενέργεια από αυτά να λαμβάνεται υπόψη και να προσμετράται για τη χρήση αυτών στις οδικές μεταφορές.
Τίθεται το ελάχιστο όριο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που πρέπει να επιτυγχάνεται με τη χρήση βιοκαυσίμων, τα οποία παράγονται σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν ή τίθενται σε λειτουργία τις οριζόμενες χρονικές περιόδους.
β. Ρυθμίζονται εκ νέου, θέματα σχετικά με την επαλήθευση της τήρησης των κριτηρίων αειφορίας για τα βιοκαύσιμα και επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (κύκλου ζωής) από τη χρήση βιοκαυσίμων.
Προβλέπεται η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των τυπικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, που προέρχονται από την καλλιέργεια γεωργικών πρώτων υλών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρα 25-27)
5.Προσαρτώνται τα τιθέμενα Παραρτήματα ως αναπόσπαστο μέρος του υπό ψήφιση νόμου, τα οποία μπορούν να τροποποιούνται – συμπληρώνονται, με υπουργικές αποφάσεις.(άρθρα 28 και 32)
6.Εισάγεται, από 1-1-2019, η υποχρέωση ανάμειξης της βενζίνης που καταναλώνεται εγχώρια για χρήση στις μεταφορές είτε με αυτούσια βιοαιθανόλη είτε με βιοαιθέρες, που παράγονται από αλκοόλες βιολογικής προέλευσης.
Η συμμετοχή της αυτούσιας βιοαιθανόλης και της αλκοόλης βιολογικής προέλευσης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοαιθέρων επί του ενεργειακού περιεχομένου του τελικού μείγματος βενζίνης, ορίζεται σε 1% για το έτος 2019 και 3,3% για το έτος 2020 και για τα επόμενα έτη.
Προσδιορίζονται οι υπόχρεοι για την ανάμειξη βενζίνης και προβλέπεται η επιβολή, με υπουργική απόφαση, διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμο από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ, κ.λπ.), σ’ αυτούς που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.(άρθρο 29)
7.Περιλαμβάνονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις, καθώς και διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που καταργούνται με τον υπό ψήφιση νόμο. Μεταξύ άλλων, καταργείται το αυτοτελές Γραφείο Εποπτείας της Αειφορίας των Βιοκαυσίμων και Βιορευστών (Γ.Ε.Α.Β.Β.), που είχε συσταθεί στο πρώην Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (άρθρο 29 ν.4062/2012).(άρθρο 31)
8.Εισάγονται νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και συγκεκριμένα: α. Συνιστάται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μια (1) επιπλέον Διεύθυνση Ελέγχου Δόμησης με έδρα τη Ρόδο, πέραν αυτής που έχει ήδη συσταθεί και λειτουργεί στην έδρα της Περιφέρειας (Σύρος).
β. Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος και Εφαρμογής Σχεδιασμού – Παρατηρητήριο, που λειτουργεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
γ. Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες και τη συγκρότηση ορισμένων συλλογικών οργάνων. Μεταξύ άλλων, αυξάνεται κατά τέσσερα (4), ο αριθμός των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανέρχεται σε δεκατρία (13).
δ. Επανακαθορίζεται η έννοια των όρων που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή του ν.4495/2017.
ε. Παρέχεται η εξουσιοδότηση, για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση του τέλους ανταπόδοσης, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής, ελέγχου και έκδοσης πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών.
στ. Ορίζεται ρητά ότι, κατά τη διαδικασία έλεγχου οικοδομικής άδειας, ο έλεγχος της υπηρεσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και έλεγχο πληρότητας των αποδεικτικών καταβολής οφειλόμενων εισφορών και κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.
ζ. Μετατίθενται οι καταληκτικές προθεσμίες υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων στις διατάξεις του ν.4495/2017, οι οποίες συνεπάγονται κατά περίπτωση μείωση και αύξηση του οφειλόμενου ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 20% και 10%. Συγκεκριμένα, οι νέες ημερομηνίες υπαγωγής ορίζονται ως ακολούθως :
υπαγωγή έως 8-10-2018, με μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά είκοσι τοις εκατό (20%),
υπαγωγή από 9-10-2018 έως 8-4-2019, με μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά δέκα τοις εκατό (10%),
υπαγωγή από 9-4-2019 έως 8-10-2019, με αύξηση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά δέκα τοις εκατό (10%),
υπαγωγή μετά τις 9-10-2019, με αύξηση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά είκοσι τοις εκατό (20%).
η. Ρυθμίζονται ειδικότερες περιπτώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων στο ν.4495/2017 (αυθαίρετα για τα οποία εκδίδεται άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης, κατ’ εξαίρεση υπαγωγή κτισμάτων των οποίων οι άδειες/αναθεωρήσεις αυτών ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αυθαίρετες κατασκευές τέως ΟΕΚ κ.λπ.).(άρθρο 34)
9.Ρυθμίζονται τεχνικής φύσεως ζητήματα για την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ ΑΕ, με τροποποίηση των οικείων διατάξεων.(άρθρο 35)
Κατεβάστε την αιτιολογική έκθεση εδώ.