Απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.
«Στα χέρια των κρατών μελών» βρίσκονται τα εργαλεία για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Τίσεν, προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην ερώτησή του, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τονίσει ότι στη σύνοδο των ηγετών των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στις 10/1/2018, «οι συμμετέχοντες απηύθυναν έκκληση στην ΕΕ προκειμένου να ληφθούν μέτρα για “πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη” σε εθνικό και σε ενωσιακό επίπεδο, ενώ υπενθύμισαν ότι η υιοθέτηση ενός νέου πακέτου πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, των έμφυλων δικαιωμάτων, της εργασίας και της προστασίας των πολιτών συνιστά απόφαση και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Δεκέμβριος 2017)».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει η Κομισιόν αναφορικά με τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2018», η επίτροπος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, αναφέροντας πως «η ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2018 επισήμανε ότι ο πυλώνας θα χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς για την περαιτέρω εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
«Τα περισσότερα εργαλεία για την εκπλήρωση του πυλώνα βρίσκονται στα χέρια των κρατών μελών, καθώς και των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών» είπε η επίτροπος, προσθέτοντας πως η Κομισιόν «στηρίζει επιπλέον τα κράτη μέλη μέσω της χρηματοδότησης στον τομέα της απασχόλησης και στον κοινωνικό τομέα».
Σημείωσε, επίσης, ότι «η Επιτροπή έχει δεσμευθεί πλήρως για την ενσωμάτωση των προτεραιοτήτων του πυλώνα σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ», και «έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό τα υπάρχοντα εργαλεία και διαδικασίες, έχει επίσης υποβάλει αρκετές ειδικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΕΕ, όπως η πρόταση για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η πρόταση οδηγίας για διαφανείς και προβλέψιμες συνθήκες εργασίας και η πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους».
Στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Κομισιόν, «ώστε να εγγυηθεί ότι η ανάπτυξη είναι δίκαιη και ότι ενισχύει το επίπεδο των μισθών, ειδικότερα στις χώρες του Νότου», η επίτροπος απάντησε ότι «ο πυλώνας περιλαμβάνει μία αρχή σχετικά με το δικαίωμα των εργαζομένων σε δίκαιους μισθούς, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων». Και κατέληξε λέγοντας, ότι «η Επιτροπή μπορεί να προτείνει ειδικές ανά χώρα συστάσεις προς τα κράτη μέλη σχετικά με την εξέλιξη των μισθών, με σεβασμό στα προνόμια των κοινωνικών εταίρων».