Η εντατικοποίηση των προσπαθειών μείωσης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί με τους επιτελείς των συστημικών τραπεζών.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε πολύ καλό κλίμα, δεδομένου του θετικού αποτελέσματος του stress test, ενώ η κ. Νουί συναντήθηκε και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συζήτησαν εποπτικά θέματα των τραπεζών αλλά και, γενικότερα, για την πορεία της οικονομίας και την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στη συνάντηση με τους επιτελείς των εμπορικών τραπεζών, η επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε στο θετικό αποτέλεσμα του stress test ως ένα σημαντικό βήμα προόδου, ωστόσο προσέθεσε ότι οι προκλήσεις δεν τελειώνουν εδώ, αναφέροντας την προγραμματισμένη εποπτική αξιολόγηση του Οκτωβρίου, το λεγόμενο SREP (Supervisory Review and Evaluation Process), καθώς και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ανάγκη όχι μόνο επίτευξης των σχετικών στόχων μείωσης αλλά και επιτάχυνση του σχετικού σχεδιασμού. Σημειώνεται ότι το SREP είναι μια εις βάθος διαδικασία αξιολόγησης, καθώς από το μικροσκόπιο της εποπτικής αρχής (SSM) θα περάσουν τα πάντα. Θα εξεταστεί και πάλι η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, η κατάσταση ρευστότητας, η πορεία των κόκκινων δανείων, η διαχείριση κινδύνων, ακόμα και το μοντέλο λειτουργίας και η επιχειρηματική στρατηγική των τραπεζών.
Η κ. Νουί αναφέρθηκε σε όλα τα παραπάνω ζητήματα αναλυτικά, τονίζοντας στις διοικήσεις των τραπεζών την ανάγκη να κινηθούν συγκροτημένα και αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο και τονίστηκε η ανάγκη επίτευξης των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, όπως έχουν συμφωνηθεί με τον SSM. Στο τέλος του 2017, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) διαμορφώθηκαν στα 94,4 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στα 65,1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στα τέλη του 2018 τα NPEs θα πρέπει να μειωθούν κατά 12,9 δισ. ευρώ και να περιοριστούν στα 81,5 δισ. ευρώ, ενώ τα NPLs θα πρέπει να μειωθούν κατά 13,1 δισ. ευρώ και να περιοριστούν στα 52 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη της κ. Νουί πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας καθιερωμένης επίσκεψης που πραγματοποιεί η επικεφαλής του SSM στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας της χρεοκοπίας της λετονικής τράπεζας ABLV και των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Η θητεία της κ. Νουί ως επικεφαλής του SSM ολοκληρώνεται στα τέλη του 2018.
Ο νέος πρόεδρος του ΤΧΣ
Ο Ανδρέας Βερύκιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σχετική απόφαση. Ο κ. Βερύκιος θα αντικαταστήσει τον Γεώργιο Μιχελή, ο οποίος έχει υποβάλει την παραίτησή του εδώ και έναν περίπου χρόνο, παραμένοντας, ωστόσο, στη θέση του έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη του. Ο κ. Βερύκιος είναι επίτιμος γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου και εργάστηκε επί πολλά χρόνια, κατέχοντας, μεταξύ άλλων, τη θέση του διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού. Επίσης, είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Leadership Solutions Europe. Εχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MBA από το INSEAD. Υπενθυμίζεται ότι διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ είναι ο κ. Μάρτιν Τσούρντα, ενώ αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ο κ. Ερίκ Τουρέ. Στην τριμελή Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου μετέχει επίσης ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης. Το ΤΧΣ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.