Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι θέτουν σε διακινδύνευση όλο και περισσότερο τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα κεφάλαια που διαχειρίζονται οι traders, ανησυχούν για τον χαμηλό πληθωρισμό, για το ότι η σταθερή ανάπτυξη του παρελθόντος έτους φτάνει στο τέλος της, οδηγώντας σε νευρική κατάσταση, μετοχές και ομόλογα. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών στοιχηματίζουν ότι η επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου ήταν βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, καθώς αναμένεται να υπάρξει μια αξιοπρεπής οικονομική επέκταση σύντομα.
Προσωρινή πτώση
Για τους αισιόδοξους, υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης σε όλο τον κόσμο. Οι Η.Π.Α. εμφανίζουν μεγαλύτερη ορμή με τη στήριξη της αναζωογονημένης κατανάλωσης και η Κίνα απολαμβάνει μια εκπληκτικά ισχυρή αύξηση της παραγωγής. Η Ιαπωνία θεωρεί τη αναιμική συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου ως μια προαναγγελία νέας ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές κερδίζουν δυναμική. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναμένουν ανάκαμψη. Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας είναι ότι οι εύθραυστες αγορές καταλήγουν να καταστρέφουν την οικονομία υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των εταιρειών. Ακόμα, οι οικονομολόγοι του Bloomberg είναι μάλλον χαλαροί σχετικά με τις πιθανότητες το πετρέλαιο να φτάσει τα $100 και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ στο 3%.
Η άλλη όψη
Όσοι βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο, κοιτάξτε τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες ίσως πρέπει να αποδώσουν ευθύνες στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η καθηγήτρια του Harvard Carmen Reinhart τις βλέπει σε μια πιο αδύναμη θέση από εκείνη που βρίσκονταν, όταν επλήγησαν από τις τελευταίες κρίσεις. Οι κεντρικές τράπεζες από την Ινδία μέχρι το Μεξικό αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια ταχύτερα απ ‘ όσο προβλέπουν οι αναλυτές. Οι πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις της νομισματικής πολιτικής έρχονται από την Τουρκία, όπου ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στο Bloomberg ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί περισσότερό στην οικονομία και ττις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας, αν κερδίσει τις εκλογές τον επόμενο μήνα.