Νέα δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας ενέκριναν τα κράτη-μέλη στα πλαίσια της νομοθεσίας της ΕΕ για τα αστικά απόβλητα και τις συσκευασίες.
Η νέα νομοθεσία ενισχύει την «ιεράρχηση των αποβλήτων», και συγκεκριμένα απαιτεί από τα κράτη μέλη να καταργήσουν σταδιακά την υγειονομική ταφή και να λάβουν ειδικά μέτρα με προτεραιότητα την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση.
Οι νέοι ενωσιακοί κανόνες αποτελούν την πλέον σύγχρονη νομοθεσία για τα απόβλητα στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Έως το 2025 στόχος είναι το 55% των αστικών αποβλήτων να ανακυκλώνεται, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% κάθε πέντε χρόνια έως το 2035.
Στο εξής, θα προωθηθεί επίσης η χρήση των οικονομικών μέσων, όπως τα προγράμματα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.
«Η τελική έγκριση νέων ενωσιακών κανόνων για τα απόβλητα από το Συμβούλιο σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή για την κυκλική οικονομία στην Ευρώπη. Οι νέοι στόχοι για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή χαράζουν μια αξιόπιστη και φιλόδοξη πορεία για την καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων στην Ευρώπη. Από εδώ και στο εξής, η κύρια αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υποσχέσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω δέσμη μέτρων για τα απόβλητα θα επιτευχθούν στην πράξη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλα.
Τα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά έως το 2022, τα βιολογικά απόβλητα έως το 2023 και τα κλωστοϋφαντουργικά έως το 2025.
Νέοι στόχοι θεσπίστηκαν επίσης όσον αφορά την ανακύκλωση όλων των απορριμάτων που προέρχονται από συσκευασίες παντός υλικού.
Για την ανακύκλωση όλων των συσκευασιών, στόχος είναι η Ευρώπη να αγγίξει το 70% έως το 2030.
Σγκεκριμένα για τα πλαστικά, στόχος είναι να ανακυκλώνεται το 55% εκ του συνόλου ως το 2030 ενώ για το αλουμίνιο, το γυαλί και το χαρτόνι στόχος είναι το 60%, το 75% και το 85% αντίστοιχα.
Η Επιτροπή είχε υποβάλει την αρχική της πρόταση για τα απόβλητα το 2014, η οποία αντικαταστάθηκε με πιο φιλόδοξες προτάσεις τον Δεκέμβριο του 2015 και εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα 2018
Στα πλαίσια των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυκλική οικονομία, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ένωσης η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα. Οι δράσεις εγκαινιάστηκαν επίσημα στις 21 Μαΐου στην Ουτρέχτη και στις 25 Μαΐου στη Μαδρίτη.
Από τις 22 έως τις 24 Μαΐου έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής για τις Πράσινες Πόλεις υψηλού επιπέδου της ΕΕ.
Στην Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί έως τα μέσα Ιουνίου εννέα δράσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα, στις Σέρρες, στη Σίφνο, στη Λάρισα, στη Μονεμβασιά και στη Κρήτη.
Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις τοπικές κοινότητες. Στόχος είναι οι πολίτες να έρθουν σε επαφή με την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση, να κινητοποιηθούν μέσω περιβαλοντικών δράσεων και να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της πράσινης επιχειρηματικότητας και της μετάβασης σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά.