«Χαλαρώνει» την απόλυτη απαγόρευση μεταβίβασης αυθαιρέτου (που δεν έχει προηγουμένως νομιμοποιηθεί) το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Με νέες διατάξεις επιτρέπει την μεταβίβαση του ακινήτου σε τέσσερις περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κτίρια με οικοδομική άδεια. Επίσης δίνει δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης (και όχι αναστολή κατεδάφισης για 30 χρόνια, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα) για τα αυθαίρετα με υπερβάσεις έως 20% στα πολεοδομικά μεγέθη, που θα πληρώσουν πρόστιμο και παράβολο. Θεσμοθετεί την ήδη εξαγγελθείσα εξάμηνη παράταση στη ρύθμιση. Τέλος, θέτει ως πρώτη προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας την εξόφληση του ΕΦΚΑ από τον ιδιοκτήτη και επιτρέπει τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών πάνελ και κεραιών κινητής τηλεφωνίας με μια απλή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται ως «λοιπές διατάξεις» σε σχέδιο νόμου υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία για τη θαλάσσια χωροταξία. Πρόκειται για δεκάδες σημειακές τροποποιήσεις στον ν. 4495/17, ο οποίος αφορά στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων και σε άλλα πολεοδομικά ζητήματα. Τροποποιήσεις… λέξεων ή διατυπώσεων σε υποπαραγράφους και υποπεριπτώσεις (με αρκετά λάθη), που μάλλον θα προκαλέσουν νέο πονοκέφαλο στους μηχανικούς καθώς επιτείνουν την εκπληκτική περιπτωσιολογία των νόμων αυτού του είδους.
Ανάμεσα στις νέες ρυθμίσεις ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:
-Παρατείνονται κατά έξι μήνες όλες οι προθεσμίες υποβολής δήλωσης αυθαιρέτου. Η ρύθμιση αυτή είναι η μόνη που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο και έχει έως στόχο να διατηρήσει για μεγαλύτερο διάστημα τις εκπτώσεις 20% και 10% επί του προστίμου αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 8 Οκτωβρίου 2018 και 9 Μαρτίου 2019 αντίστοιχα.
-Με μια περίπλοκη διατύπωση, το οποίο αίρει την απόλυτη απαγόρευση μεταβίβασης ενός αυθαιρέτου σε τέσσερις περιπτώσεις πολεοδομικών παραβάσεων: για παράδειγμα, όταν κατά παράβαση οικοδομικής άδειας έχουν δημιουργηθεί κύριοι ή βοηθητικοί χώροι μέσα στο περίγραμμα του κτιρίου, χωρίς δηλαδή να έχει αλλάξει το ύψος ή η κάλυψή του. Επίσης, όταν έχουν γίνει παρανόμως εργασίες για τις οποίες θα μπορούσε να έχει εκδοθεί άδεια εργασιών μικρής κλίμακας.
-Δίνει τη δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης στις περιπτώσεις «μεσαίων αυθαιρεσιών», όταν ο ιδιοκτήτης πληρώσει παράβολο και πρόστιμο και συμπληρώσει την «ταυτότητα κτιρίου». Για παράδειγμα, αυθαιρεσίες που δεν ξεπερνούν το 20% της κάλυψης, δόμησης και ύψους που προβλέπεται σε μια περιοχή, ή το 40% της κάλυψης και δόμησης και 20% του ύψους, για κατοικίες έως 250 τμ. Η κατηγορία αυτή μπορούσε να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση για 30 έτη.
-Μειώνεται στο μισό το πρόστιμο για τη νομιμοποίηση ισογείων βοηθητικών χώρων (αποθήκες, χώροι στάθμευσης κλπ) έως 50 τμ.
-Οι βεβαιώσεις μηχανικών κατά τη σύναψη ενός συμβολαίου (ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία) θα πρέπει όχι μόνο να υποβάλλονται στον συμβολαιογράφο, αλλά και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο σύστημα του ΤΕΕ.
-Κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας, ανάμεσα στα πράγματα που ελέγχει πρώτα η πολεοδομία μαζί με τοπογραφικά και διαγράμματα κάλυψης είναι πλέον και η καταβολή ΕΦΚΑ και εισφορών προς το Δημόσιο. Ο έλεγχος προβλεπόταν, αλλά σε επόμενο στάδιο της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας.
-Προσθέτει στις εργασίες που μπορούν να γίνουν με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (μια διαδικασία λιγότερο πολύπλοκη από την έκδοση οικοδομικής άδειας) τις εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, κεραιών ραδιοεπικοινωνίας και κινητής τηλεφωνίας.