«Γκαζώνει» τις ρυθμίσεις για να επιτύχει μείωση των NPEs από το 2019 και έπειτα. Οι επιδόσεις των πρώτων πέντε μηνών και η προσδοκία για χαμηλότερα ποσοστά αθέτησης. Πως διευθετούνται δάνεια εταιρειών του Γ. Λογοθέτη, ύψους €500 εκατ.
Όπως έχει αναφέρει η τράπεζα, μέρος (σ.σ. τουλάχιστον 3,7 δισ. ευρώ) του παραπάνω στόχου θα επιτευχθεί από την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ήδη, οι πωλήσεις εξασφαλισμένων (project Amoeba) και χωρίς εξασφαλίσεις (project Arctos) δανείων έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία και ως το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να αναδειχθούν προτιμητέοι επενδυτές. Επιπλέον σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η πώληση μεμονωμένου εταιρικού δανείου.
Επιπρόσθετα, η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε λογιστικές διαγραφές, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο μέρος του στόχου θα καλυφθεί από την εξυγίανση μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία έχουν ρυθμιστεί και εμφανίζουν ομαλή εξυπηρέτηση με καταβολή όχι μόνο τόκων, αλλά και δόσεων κεφαλαίου.
Τη διετία 2016-17 η συμμετοχή της εξυγίανσης ρυθμισμένων δανείων ήταν χαμηλή για όλο το τραπεζικό σύστημα. Η παραπάνω κατάσταση πρέπει να αλλάξει και στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες προσδοκούν ότι θα συμβάλει η προσφορά πιο μακροπρόθεσμων λύσεων ρύθμισης, που περιλαμβάνουν και μερική διαγραφή οφειλών.
Από τις αρχές του έτους η Πειραιώς προσφέρει λύσεις split and freeze για δάνεια με εξασφαλίσεις σε κατοικίες, ενώ έχει εντείνει τις ρυθμίσεις δανείων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Κατά τη διάρκεια του α τριμήνου προχώρησε σε ρυθμίσεις δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ, ρυθμός που συνεχίζεται και στο τρέχον δεύτερο τρίμηνο.
Στόχος της τράπεζας είναι ως το τέλος του έτους να έχουν ρυθμιστεί δάνεια ονομαστικής αξίας 7 με 8 δισ. ευρώ και να βελτιωθεί ο ρυθμός εξυγίανσης, ώστε να συμβάλουν θετικά στη μείωση των NPEs από το 2019 και έπειτα.
Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, ο ρυθμός αθέτησης για τις νέες ρυθμίσεις είναι αισθητά χαμηλότερος από τον μέσο όρο, λόγω των πιο αποτελεσματικών λύσεων. Εξέλιξη, βέβαια, που θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς διευθετεί μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, τα οποία, παρ ότι δεν εντάσσονται στην περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εμφανίζουν ενδείξεις αύξησης του πιστωτικού κινδύνου και επομένως θα ήταν πιθανόν να έπρεπε να σχηματιστούν προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές (IFRS 9).
Η περίπτωση των δανείων που έχει χορηγήσει η τράπεζα στον εφοπλιστή Γ. Λογοθέτη για τις μη ναυτιλιακές δραστηριότητές του είναι χαρακτηριστική. Η Πειραιώς έφθασε να έχει μεγάλο χρηματοδοτικό άνοιγμα στις επιχειρήσεις του εν λόγω εφοπλιστή, το οποίο θα περιοριστεί ως το τέλος Ιουνίου κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ήδη, επήλθε συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων συμφερόντων του Γ. Λογοθέτη και της κινεζικής Sumec Clean Energy, για την πώληση των φωτοβολταικών πάρκων, έναντι συμβολικού τιμήματος και ανάληψης από τον κινεζικό όμιλο του συνόλου του δανεισμού τους (σ.σ περίπου 200 εκατ. ευρώ).
Αντίστοιχη δομή εκτιμάται ότι θα έχει και η συμφωνία πώλησης των 10 αιολικών πάρκων στο private equity fund Fortress. Το fund θα αναλάβει δανεισμό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Το κατά πόσο μειώνεται ο πιστωτικός κίνδυνος θα εξαρτηθεί από τους επιμέρους όρους για το χρόνο τον τρόπο αποπληρωμής των δανείων.