Μεγάλες ανατροπές στους φόρους περιουσίας, σχεδιάζει η κυβέρνηση και αν τους υλοποιήσει θα αλλάξουν τα πάντα στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ωριμάσει το σχέδιο για την επιβολή του λεγόμενου «φόρο πλούτου» όπου θα επιβάλλεται επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί ή καλύτερα θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ο παλαιός ΦΜΑΠ) ο οποίος όμως θα ενσωματωθεί στον ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί.
Ο λεγόμενος «φόρος πλούτου» θα βασίζεται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με τα στοιχεία που είχαν καταθέσει οι φορολογούμενοι την περίοδο 2017 – 2018. Ο γενικευμένος φόρος θα επιβάλλεται όχι μόνο στα ακίνητα αλλά και σε όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία. Δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, έργα τέχνης, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράττει όσα και με τον ΕΝΦΙΑ, επομένως, θα υπάρξουν μεν μειώσεις στους συντελεστές του φόρου ακινήτων ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι ιδιοκτήτες, αλλά με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία τα έσοδα θα είναι όπως και σήμερα, 2,65 δις ευρώ, ίσως και ακόμη περισσότερα.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι ένας τέτοιος φόρος, με τα έσοδα που θα είχε, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μειώσεις άλλων φόρων, όπως π.χ. να μην πληρώνουν οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων, να υποχωρήσει ο συντελεστής στις επιχειρήσεις, από το 29% στο 26% να δοθούν άλλες παροχές που έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση ποντάρει.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ενεργοποίηση του μέτρου θα αποκαταστήσει πολλές αδικίες και θα αποκαλύψει μέτωπα φοροδιαφυγής που μπορούν να ελεγχούν.
Βεβαίωση
Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι το οικονομικό επιτελείο θέλει να βεβαιώνει κάθε χρόνο 3,2 δις ευρω και για το λόγο αυτό θα υπάρξουν αυξήσεις στις επιβαρύνσεις των εχόντων πολλά τετραγωνικά μέτρα.
Σημειώνεται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΑΠ του 2011 με αφορολόγητο όριο 200.000 ήταν περίπου 800 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 560.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΜΑ εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το 1997 και προέβλεπε υψηλό αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, ο ΦΜΑΠ αφορούσε φορολογουμένους με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ για τους άγαμους, 487.200 ευρώ για τους έγγαμους, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και πάνω. Ο φόρος υπολογιζόταν με συντελεστές από 0,354% έως 0,944% επί της αντικειμενικής αξίας, για τα φυσικά πρόσωπα.
Ο ΦΜΑΠ διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια και το 2009 επανήλθε ως φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) που αρχικά είχε όριο τις 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία και άνω. Στη συνέχεια το 2010 το όριο επιβολής ΦΑΠ υποχώρησε στις 300.000 ευρώ για να καταλήξει το 2011 στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία.