Η περιπέτεια της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας Μαρίας Εφίμοβα δεν έχει τελειώσει. Το ενδεχόμενο εκτέλεσης των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούν εις βάρος της από τις Αρχές της Μάλτας κρίνεται πλέον στον ανώτατο βαθμό. Χθες, η 36χρονη επανέλαβε ενώπιον του Αρείου Πάγου τον κίνδυνο να έχει την κατάληξη της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία δολοφονήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό της. Εξήγησε ότι είναι η μοναδική εν ζωή μάρτυρας που μπορεί να αποκαλύψει την κρατική διαφθορά στη Μάλτα και αυτό την καθιστά στόχο.
«Η Δάφνη δεν είναι πια εδώ. Ο μόνος μάρτυρας θα είμαι εγώ. Γι’ αυτό είναι πιθανό να μη θέλουν να υπάρχω», είπε η κ. Εφίμοβα.
Το ανώτατο δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 14 Ιουνίου. Ο εισαγγελέας πάντως πρότεινε να εκτελεστούν τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης (μεταξύ άλλων η κ. Εφίμοβα κατηγορείται στη Μάλτα για υπεξαίρεση 5.000 ευρώ από την τράπεζα στην οποία εργαζόταν και για ψευδή αναφορά κατά αστυνομικών).
Τον προηγούμενο μήνα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών είχε απορρίψει την παράδοση της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας στη Μάλτα ζητώντας και την άρση της προσωρινής της κράτησης. Στο άκουσμα της απόφασης η ίδια είχε αντιδράσει με ένα συγκρατημένο χαμόγελο ανακούφισης.
«Η τράπεζα ήθελε να μου δείξει ότι είμαι ένα τίποτα», είχε πει αναφερόμενη στις διώξεις εναντίον της από τη μαλτέζικη Pilatus Bank, τα σκάνδαλα της οποίας είχε αποκαλύψει εκείνη. Εφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας, παραπέμποντας την υπόθεση για κρίση στον Αρειο Πάγο.
Η Εφίμοβα υπήρξε πηγή της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία. Είχε καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε κρίσιμα στοιχεία δουλεύοντας για τρεις μήνες στο πλευρό του επικεφαλής της τράπεζας Pilatus. Οπως δήλωσε χθες η ίδια, επικοινώνησε πρώτη φορά μέσω email με τη Μαλτέζα δημοσιογράφο τον Οκτώβριο του 2016 και η συνεργασία τους ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017.
Κατάθεση Ντ. Κάζα
Eνώπιον του Αρείου Πάγου, κατέθεσε υπέρ της Ρωσίδας πληροφοριοδότριας ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάζα. «Αντί να την προστατεύσουν, ένας βουλευτής αποκάλυψε το όνομα της Εφίμοβα και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της», είπε ο κ. Κάζα. «Μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουν συλληφθεί οι τρεις φυσικοί αυτουργοί που έβαλαν τη βόμβα στο αυτοκίνητο της δημοσιογράφου, αλλά οι εγκέφαλοι της δολοφονίας δεν έχουν πιαστεί».
Ο κ. Κάζα εξήγησε στο δικαστήριο ότι η κ. Εφίμοβα αποκάλυψε τη διαφθορά στα ανώτερα κλιμάκια του κρατικού μηχανισμού (σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο σκάνδαλο εμπλέκονται ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου της Μάλτας και άλλοι πολιτικοί). Ακόμη, ανέφερε ότι η 36χρονη δέχθηκε απειλές και πρόσθεσε ότι οι μαλτέζικες αρχές αδράνησαν και δεν διερεύνησαν τις σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της κ. Εφίμοβα, Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος, αναφέρθηκε στις ασάφειες και στις παρατυπίες που έφεραν τα δύο εντάλματα σύλληψης της πληροφοριοδότριας και ζήτησε να μη γίνουν δεκτές οι εφέσεις κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών.