Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία είναι ανελαστική και καμία υποχώρηση του νομοθέτη από αυτήν δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το Σύνταγμα, αναφέρει η νομική μελέτη που παραδόθηκε ήδη στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία θα στηριχθεί η επαναξιολόγηση των θεσμών της μεσολάβησης και της διαιτησίας στη χώρα μας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Μάλιστα, η προσφυγή μπορεί να γίνει όχι μόνο για τους μισθούς αλλά για το σύνολο των όρων εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη μελέτη που συνέταξε ο δικηγόρος Δημήτριος Γ. Γούλας, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι το ελάχιστο επιβαλλόμενο από το Σύνταγμα περιεχόμενο του συστήματος διαιτησίας πρέπει να περιλαμβάνει τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
Και αυτό, γιατί σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 2 του Συντάγματος, όπως αυτό ερμηνεύθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υποχώρηση του νομοθέτη από αυτό το ανελαστικό περιεχόμενο του συστήματος διαιτησίας δεν επιτρέπεται.
Στην πράξη, η μελέτη έρχεται να στηρίξει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν επιθυμεί ουσιώδεις αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και βρίσκεται σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων της χώρας (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) οι οποίοι αντιδρούν στο θέμα της «υποχρεωτικής διαιτησίας», θεωρώντας ότι αντίκειται στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, όπως ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης.
Για το θέμα, στη μελέτη αναφέρεται ότι με βάση την παγιωμένη νομολογία, ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν αποφανθεί ότι οι διεθνείς συμβάσεις εργασίας εισάγουν απλώς κατευθυντήριες οδηγίες προς τα συμβαλλόμενα κράτη. Ακόμη δε κι αν γινόταν δεκτό ότι από τις συμβάσεις αυτές παράγεται πράγματι άμεσο αποτέλεσμα στο εσωτερικό της ελληνικής έννομης τάξης, αυτές και πάλι δεν θα μπορούσαν να υπερτερήσουν του Συντάγματος. Στον αντίποδα, δεν γίνεται αναφορά στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, όπου σύμφωνα με το κοινό μέτωπο των εργοδοτών αναγνωρίζεται με σαφήνεια η συλλογική αυτονομία και το δικαίωμα των εργαζομένων και εργοδοτών να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς ισότητας, δικαιοσύνης και ελευθερίας.
Σε συμμόρφωση προς το ελάχιστο πλαίσιο που θέτει το Σύνταγμα, η μελέτη προτείνει, μεταξύ άλλων, τεχνικού τύπου διορθώσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ενδεικτικά, προτείνει την επαναφορά του δικαιώματος (αντί της υποχρέωσης που προβλέπεται τώρα) του μεσολαβητή να υποβάλει πρόταση μεσολάβησης, αλλά και την εκ νέου πρόβλεψη για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, σε όποιο μέρος προσήλθε στη μεσολάβηση, εφόσον το άλλο μέρος την αρνήθηκε, και σε όποιο μέρος αποδέχθηκε την πρόταση του μεσολαβητή. Παράλληλα, ζητείται να επιταχυνθεί η διαδικασία διαιτησίας με την κατάργηση των εφέσεων που προβλέπονται και να διευκρινιστεί η ένταση του δικαστικού ελέγχου της «πλήρους και τεκμηριωμένης αιτιολογίας» της διαιτητικής απόφασης, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή των συλλογικών διαφορών σε μακροχρόνιες και ενίοτε οξείες αντιδικίες.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η μελέτη έχει αποσταλεί στους κοινωνικούς εταίρους από την περασμένη Παρασκευή.