Τέσσερις διεκδικητές έχουν μπει στην τελική φάση για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ με την επωνυμία «Earth», που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την τσεχική εταιρεία APS, τη νορβηγική B2 Holding, τη γερμανική EOS και τη σουηδική Hoist. Τα τέσσερα επενδυτικά funds κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και σύμφωνα με πληροφορίες επικρατέστεροι φέρονται να είναι η APS και η Hoist. Το «Earth» είναι το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που έχει βγει προς πώληση μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα. Περιλαμβάνει περίπου 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, ενώ ο αριθμός των οφειλετών είναι σχεδόν 200.000. Η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου είναι στο 1,9 δισ. και το υπόλοιπο ποσό, έως τα 5,2 δισ., είναι οι τόκοι που έχουν συσσωρευθεί. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, κάρτες, καθώς και δάνεια που είχαν δοθεί σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες). Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ και ο μέσος χρόνος καθυστέρησης στην εξυπηρέτησή τους είναι περίπου επτά χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα, τηρώντας την υποχρέωση που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ, είχε απευθυνθεί στους δανειολήπτες προτείνοντάς τους την οριστική διευθέτηση της οφειλής τους μέσα από κούρεμα που έφθανε το 70%. Στο σχετικό κάλεσμα είχε ανταποκριθεί μόλις το 4%-5% των δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 8.000-10.000 οφειλέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή που αναμένει να πετύχει η Εθνική Τράπεζα, σύμβουλος της οποίας στην πώληση είναι η Morgan Stanley, θα είναι οριακά υψηλότερη από αυτές που πέτυχαν Alpha Bank και Eurobank μέσα από την πώληση των χαρτοφυλακίων «Venus» και «Eclipse», που πωλήθηκαν στο 2,3% -2,4% της ονομαστικής αξίας τους – δηλαδή του αρχικού κεφαλαίου χωρίς τους τόκους. Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank εισέπραξε για το «Venus» (ύψους 2 δισ. ονομαστικής αξίας) 90 εκατ. και η Eurobank για το «Eclipse» (ύψους 1,5 δισ. ονομαστικής αξίας) 45 εκατ. Η αποτίμηση είναι συνάρτηση της ποιότητας του εν λόγω χαρτοφυλακίου και κυρίως των προσπαθειών που έχουν προηγηθεί για την είσπραξη μέρους των οφειλών και με δεδομένη ότι η πολιτική της τράπεζας δεν ήταν μέχρι σήμερα επιθετική, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτιμηθεί σε υψηλό επίπεδο. Οι δύο από τις εταιρείες που φέρονται να προκρίνονται για το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, η APS και η Hoist, έχουν υποβάλει αίτημα για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης στη χώρα μας, ενώ η Β2 Holding και η EOS έχουν αναπτύξει ανάλογη δραστηριότητα.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2018. Το πρώτο αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, επιταγές από τρίτους και γενικότερα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Το δεύτερο αφορά σε δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.).