ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Νέα διπλωματικά ήθη εισήγαγε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ταπεινώνοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, απαιτώντας από αυτούς υποταγή και επιλέγοντας εντέλει να αγνοήσει τις συμβουλές τους.
Αυτό συνέβη και με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να πραγματοποιούν «προσκύνημα» στην αμερικανική πρωτεύουσα, σε μία προσπάθεια να πείσουν τον Τραμπ να αλλάξει γνώμη, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», Στίβεν Ερλάνγκερ.
Με κάθε τέτοια κίνηση του προέδρου Τραμπ, όμως, το ρήγμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης γίνεται ολοένα και πιο εμφανές. Ανεξάρτητα, όμως, από το πόσο ταπεινωμένοι αισθάνονται οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, κανείς από αυτούς δεν είναι έτοιμος να αντιπαρατεθεί με τον Τραμπ, ελπίζοντας ότι ο πρόεδρος και οι σύμβουλοί του θα υπακούσουν τελικά στους κανόνες της λογικής.
Υπάρχουν, όμως, σαφή σημάδια ότι η υπομονή των Ευρωπαίων τείνει να εξαντληθεί. «Οι σύμμαχοι νιώθουν αηδιασμένοι, αλλά δεν μπορούν να βρουν άλλη λύση. Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει τα πάντα στην οδό της συνεννόησης με τον Τραμπ, ελπίζοντας ότι θα τον πείσουν», εξηγεί ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης, Τζέρεμι Σαπίρο. Το πραγματικό ερώτημα, όμως, αφορά τις προθέσεις των Ευρωπαίων. Θα παραμείνουν προσηλωμένοι στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν ή θα αντισταθούν στην αμερικανική προσπάθεια υπαναχώρησης από τη συμφωνία; «Η αντίσταση στην πρωτοβουλία του Τραμπ θα έδειχνε ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη για αντιπαράθεση», λέει ο κ. Σαπίρο.
Οξεία κριτική στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ άσκησε ήδη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εγκαταλείπει τη διπλωματία και τη συνεργασία «με αγριότητα, που μας εκπλήσσει». Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στο τοπικό κοινοβούλιο της Φλάνδρας, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Σε αυτή τη συγκυρία, θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τις ΗΠΑ, οι οποίες, ως παίκτης στη διεθνή σκηνή, έχουν χάσει την ευρωστία και την επιρροή τους, με άλλο πόλο ισχύος».
Αντίθετη άποψη εκφράζει, όμως, ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, Πιερ Βιμόν, λέγοντας: «Η διατλαντική συμμαχία παραμένει αξιόπιστη και αναγκαία. Η Ευρώπη είναι αυτή που οφείλει να της δώσει νέα ώθηση».