Ύστερα από πολύμηνες, σκληρές διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. έδωσε τελικά το πράσινο φως σε πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Το πακέτο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και επικαιροποιεί τους κανόνες, που υιοθετήθηκαν όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και κρίση χρέους. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές στον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών, το οποίο οι υπουργοί δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν με κεφάλαια- αν και η τελική συμφωνία επ αυτών μετατέθηκε για τον Ιούνιο.
Γερμανία και Γαλλία στήριξαν πλήρως τη συμφωνία. Άλλες χώρες την αποδέχθηκαν με επιφυλάξεις, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα, που απείχαν, τόνισαν ότι οι νέοι κεφαλαιακοί κανόνες θα πρέπει να συνοδευθούν από συμφωνία για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης τον Ιούνιο, με βήματα όπως το ενιαίο δίχτυ ασφάλισης καταθέσεων.
Η ενίσχυση του ενιαίου μηχανισμού και ο περιορισμός των κινδύνων μέσω της επιβολής πιο αυστηρών κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας συνδέονται άμεσα, καθώς το Βερολίνο και άλλες χώρες επέμεναν ότι θα πρέπει πρώτα να μειωθεί το ρίσκο για να γίνουν περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης.
«Είμαι ευτυχής που μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο πολύ σύνθετων και τεχνικών συζητήσεων, το Συμβούλιο κατέληξε σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό πακέτο για τη μείωση των κινδύνων» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «τη βάση για περαιτέρω πρόοδο στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης».
Αυτή η συμφωνία «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας ο πιο ισχυρός και σταθερός στον κόσμο και έτσι να προσφέρει ακόμη περισσότερη ασφάλεια στους αποταμιευτές» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ. Από την πλευρά του ο Γερμανός ομόλογός του, Όλαφ Σολτς, χαρακτήρισε την πρόταση συμβιβασμού ισορροπημένη.