Μειώνεται στα 150 ευρώ το παράβολο για νόμιμους μετανάστες

749

Στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή σε ό,τι αφορά το ύψος του παράβολου υπηκόων τρίτων χωρών για την άδεια παραμονής τους στην Ελλάδα προχώρησε με τροπολογία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  Γ. Μπαλάφας, η μείωση έγινε υπό την πίεση της ΕΕ, ενώ υπήρξε και σχετική προειδοποιητική επιστολή στη Ελλάδα ώστε να μειωθούν τα παράβολα των νόμιμων μεταναστών τρίτων χωρών καθώς τα υφιστάμενα δεν συμβαδίζουν με την αρχή της αναλογικότητας.

Το νέο παράβολο θα είναι ενιαίο και ανεξάρτητα από την διάρκεια ισχύος της άδειας παραμονής, καθώς καθορίζεται στα 150 ευρώ. Ενώ μέχρι τώρα όπως είπε ο υπουργός ήταν 400 ευρώ κάθε χρόνο. “Το κριτήριο για το ύψος του παράβολου είναι οι κατώτατες αποδοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση  περίπου δηλαδή 683 ευρώ και το ύψος του παράβολου σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ” εξήγησε ο κ. Μπαλάφας.

Όπως είπε από την μείωση αυτή θα προκύψει διαφορά 14 εκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού η οποία θα καλυφθεί από αύξηση παράβολων σε άλλες κατηγορίες –χωρίς να μπει λεπτομέρειες.

Στην ίδια τροπολογία η οποία θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής υπάρχει ρύθμιση ώστε να συνεχίζεται η υγειονομική ασφάλιση και περίθαλψη παιδιών νόμιμων μεταναστών και μετά την ενηλικίωσή τους.

ΠΗΓΗcapital.gr