Την άρνηση των δικαστηρίων να επανεξετάσουν υπόθεση πατρότητας έκρινε ως αντίθετη στο άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (ΕΣΔΑ) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση Novotny v.Czech Republic (αρ. προσφυγής 16314/13), ο προσφεύγων, Φράντισεκ Νοβότνυ, δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει δικαστικά νέο τεκμήριο εξέτασης DNA ώστε να ανατρέψει δικαστική απόφαση του 1970 με την οποία αναγνωρίστηκε πατέρας ενός παιδιού.
Συγκεκριμένα, η γυναίκα με την οποία ο Νοβότνυ είχε σεξουαλικές σχέσεις, γέννησε ένα κορίτσι το έτος 1966. Το επαρχιακό δικαστήριο αναγνώρισε τον Νοβότνυ ως πατέρα του παιδιού, στηριζόμενο στην κατάθεση ενός μάρτυρα, στη χρονική περίοδο της σεξουαλικής σχέσης και σε ένα τεστ αίματος που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή. Ωστόσο υπήρχε και άλλος άνδρας που είχε σεξουαλικές σχέσεις με την συγκεκριμένη γυναίκα την επίμαχη περίοδο, ωστόσο το τεστ αίματος είχε δείξει ότι δεν ήταν αυτός ο πατέρας.
Ο προσφεύγων όμως ανακίνησε την υπόθεση ξανά το έτος 2011 και ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα για να προσβληθεί η απόφαση της πατρότητας στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας αρνήθηκε αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με το συμφέρον της ενήλικης πλέον κόρης.
Το τεστ DNA που έγινε το 2012 επιβεβαίωσε ότι ο Νοβότνυ δεν ήταν ο πραγματικός πατέρας. Παρόλ’ αυτά ο γενικός εισαγγελέας και τα τοπικά δικαστήρια επικαλέστηκαν την αρχή του δεδικασμένου («res judicata») και αρνήθηκαν στον προσφεύγοντα να ξεκινήσει διαδικασίες για την ανατροπή της απόφασης πατρότητας του 1970.
Με την απόφασή του της 7ης Ιουνίου 2018 το ΕΔΔΑ δέχτηκε τον ισχυρισμό του Νοβότνυ ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής (άρθρο 8 ΕΣΔΑ) από την απαγόρευση που επέβαλαν οι δικαστικές αρχές της χώρας του να προσβάλει την δικαστική αναγνώριση της πατρότητας. (cylegalnews.com/ECHR)