Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση της Γερμανίας, η οποία μέχρι τώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το ποια ακριβώς θα είναι η θέση που θα λάβει στο Eurogroup αυτό.
Δεν είναι λίγοι αυτοί στη Γερμανία που δηλώνουν μη αισιόδοξοι για την έκβαση του επικείμενου Eurogroup. Και εκτιμούν πως για ακόμη μια φορά η Γερμανία θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο.
Ανάμεσα τους και ο καθηγητής –ελληνικής καταγωγής- Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής ερευνών του περίφημου Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW).
Όπως αναφέρει ο καθηγητής «Νομίζω πως η Γερμανία θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο. Η γερμανική πλευρά θα υποστηρίξει την Ελλάδα ώστε να επιστρέψει από τον Αύγουστο στις αγορές και να στείλει θετικά μηνύματα, αλλά δεν πιστεύω πως στο Eurogroup αυτό θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος. Από τη γερμανική πλευρά δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για ελάφρυνση του χρέους».
Ερωτηματικό εξακολουθεί να παραμένει και ο ρόλος που θα διαδραματίσει στο μέλλον το ΔΝΤ, που είναι και ο βασικός υποστηρικτής της θέσης για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Τι λέει ο κ. Κρητικός για το ζήτημα αυτό; Όπως σημειώνει «Το Ταμείο μάλλον θα μείνει ως τεχνικός σύμβουλος. Γιατί το ΔΝΤ χρειάζεται ώστε να παραμείνουν όλοι στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος, όπως αυτά έχουν ήδη συμφωνηθεί: ότι το ΔΝΤ είναι μέρος του προγράμματος και ότι η Ελλάδα πρέπει και στο μέλλον να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί. Ειδικά πρέπει να δούμε όσα έχουν συμφωνηθεί για τις συντάξεις, δηλαδή την περικοπή τους το 2019».
Ένα άλλο καίριο ερώτημα που τέθηκε πριν από λίγους μήνες ήταν και το εάν ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, θα συνέχιζε την πολιτική του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ή η στρατηγική του θα ήταν διαφορετική έναντι της Ελλάδας.
Μέχρι στιγμή σχεδόν τίποτε δεν έχει μεταβληθεί. Το ίδιο πιστεύει και ο κ. Κρητικός που δηλώνει «Ψάχνουμε να δούμε το τι διαφορετικό έχει κάνει από τον Σόιμπλε. Ακόμη το ψάχνουμε. Δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Το μόνο που μπορεί να είναι διαφορετικό σε σχέση με τον Σόιμπλε, είναι να έχει μια πιο θετική απέναντι στην Ελλάδα θέση. Ουσιαστικά, στο Υπουργείο του δεν έχει κάτι αλλάξει. Παραμένουν οι ίδιοι άνθρωποι πού ήταν και με τον Σόιμπλε. Είχαμε προβλέψει πως στο θέμα αυτό η πολιτική της Γερμανίας δεν θα αλλάξει. Ο Σολτς ανήκει στους συντηρητικούς Σοσιαλδημοκράτες. Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στην κορυφή, αλλά τα στελέχη παραμένουν τα ίδια όπως και προηγουμένως».
Πολύς λόγος γίνεται και για την καθαρή έξοδο που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα δίχως προληπτική πιστοληπτική γραμμή.
Ο Γερμανός οικονομολόγος λέει σχετικά πως «Ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να πετύχει την καθαρή έξοδο και μάλιστα δίχως την προληπτική πιστωτική γραμμή. Ωστόσο υπάρχουν ένα ερώτημα: τι θα γίνει εάν δουν πως εξαιτίας της Ιταλίας δεν μπορούν να πάνε στις αγορές, διότι θα είναι πολύ ακριβά τα επιτόκια; Εκτιμώ όμως πως θα επιχειρήσουν την καθαρή έξοδο, παρότι εγώ προσωπικά πιστεύεω πως θα ήταν καλύτερα να λάβουν μια πιστωτική γραμμή, μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κανένας λόγος να πληρώσεις τα ακριβά επιτόκια των αγορών. Βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση θέτει και το πολιτικό στοιχείο σε όλα αυτά, σκεπτόμενη τις εκλογές».
Για το ίδιο, αλλά και για πολλούς άλλους πολύ σημαντικό είναι το ζήτημα του λεγόμενου «δημοσιονομικού μαξιλαριού». Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό «To buffer είναι αυτή την στιγμή η πιο βασική λύση για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Να έχει δηλαδή η Ελλάδα το περιθώριο να εκμεταλλευθεί αυτό το δημοσιονομικό «μαξιλάρι», την στιγμή που μπορεί να δουν πως δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να βγουν στις αγορές. Αλλά βέβαια και εδώ το «μαξιλάρι» έχει και αυτό τα όρια του. Νομίζω ωστόσο πως θα βοηθήσει κάτα κάποιο τρόπο την Ελλάδα τουλάχιστον στην αρχή, στην έξοδο της μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Υπάρχει βέβαια και ο αστάθμητος παράγοντας που έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες την εμφάνιση του και ονομάζεται Ιταλία. Ένας παράγοντας που ανησυχεί πολλούς στην Ιταλία, όπως και την κ. Κρητικό πού δηλώνει πως «Φοβάμαι πως οι εξελίξεις στην Ιταλία μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την Ελλάδα, γιατί αυτή η ανασφάλεια που υπάρχει θα υπενθυμίζει πάντα στις αγορές πως και στην Ελλάδα μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο κακό παρελθόν».