Η Τουρκία είναι πλέον ο δεύτερος εμπορικός εταίρος μας, ξεπερνώντας τη Γερμανία σε εισαγωγές ελληνικών προϊόντων! (πίνακες)
Μαζική εισβολή ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία, καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο του 2018, παρά την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αποτέλεσμα είναι, η Τουρκία να υποσκελίσει την Γερμανία και την Κύπρο και στο πρώτο τρίμηνο του 2018, να είναι ο δεύτερος κατά σειρά εξαγωγικός προορισμός των ελληνικών προϊόντων παγκοσμίως, πίσω από την Ιταλία. Ταυτόχρονα, σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι εισαγωγές αγαθών από την Τουρκία, αλλά το εμπορικό ισοζύγιο είναι θετικό για την Ελλάδα.
Στο «καυτό» πρώτο τρίμηνο του 2018, όπου δοκιμάστηκαν σκληρά οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, με τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και τη σύλληψη και την παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών, θα περίμενε κανείς αυτό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων καταγράφουν εκρηκτική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, παρά τη βαριά σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, η οποία έρχεται ως συνέχεια την έντονα αυξητικής πορείας που σημειώθηκε κατά το 2017, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκαν και οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα.
Αποτέλεσμα είναι, στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Τουρκία να βρεθεί στη δεύτερη θέση, στη λίστα των χωρών υποδοχής των ελληνικών εξαγωγών και αναδεικνύεται σε βασικό εξαγωγικό προορισμό και βασικό εμπορικό εταίρο.
Με βάση το κλίμα που υπήρχε κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, όλες οι εκτιμήσεις συνέκλιναν πως οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών θα κατέρρεαν. Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του ΠΣΕ, η αγορά και η οικονομία, έχουν δικούς τους κανόνες. Μεταξύ δύο χωρών που συνορεύουν, οι οικονομικές σχέσεις είναι ο κανόνας, εκτός και αν η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών φτάσουν στα άκρα.
Αναλυτικότερα, παρά την κορύφωση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, αλλά στη δεύτερη θέση ανέβηκε η Τουρκία, η οποία στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο ήταν στην 4η θέση.
Υποσκέλισε δηλαδή τη Γερμανία που ήταν ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός της Ελλάδας και την Κύπρο που ήταν στην τρίτη θέση.
Η Βουλγαρία ανέβηκε στην 5η θέση από έκτη στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Επίσης Στην 6η θέση βρίσκεται, με πτώση κατά μία θέση από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ο Λίβανος, στην 7η οι ΗΠΑ (με άνοδο κατά δύο θέσεις), στην 8η η Ισπανία (από 11η) και στην 9η το Ηνωμένο Βασίλειο με υποχώρηση δύο θέσεων. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνει η Ρουμανία στην 10η θέση –ίδια θέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Σε ότι αφορά στα ποσοτικά μεγέθη των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ανήλθαν σε 579,9 εκατ. ευρώ, από 449,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, στην ίδια περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 29,1%. Έτσι, το μερίδιο των εξαγωγών προς την Τουρκία ανέβηκε στο 7,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, από 6,6% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Συνολικά το 2017 η Τουρκία ήταν 3ος εξαγωγικός προορισμός της Ελλάδας, πίσω από την Ιταλία και τη Γερμανία, υποσκελίζοντας μάλιστα την Κύπρο.
Συγκεκριμένα οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 1.951,5 εκατ. ευρώ), από 1.351,3 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση 44,4%! Επίσης το μερίδιο της Τουρκίας, επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, αυξήθηκε στο 6,9% από 5,4% το 2016.
Αύξηση και των εισαγωγών
Οι εισαγωγές στην Ελλάδα από την Τουρκία αυξήθηκαν αισθητά στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 428,3 εκατ. ευρώ, από 341,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 25,4%. Οι ελληνικές εισαγωγές από την Τουρκία, καλύπτουν το 3,3% του συνόλου των Τουρκικών εξαγωγών, από 2,6%, που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Συνολικά το 2017, οι εισαγωγές από την Τουρκία ανήλθαν σε 1.434,3 εκατ. ευρώ, από 1.374,5 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση 4,4%. Το μερίδιο των τουρκικών εξαγωγών προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε το 2017, στο 2,9% έναντι 3,2% που ήταν το μερίδιο το 2016.