Εντός του έτους, πολλοί θα έχουν εκτίσει την ποινή τους
Αντιμέτωπες με μεγάλο αριθμό καταδικασθέντων τρομοκρατών που θα αφεθούν ελεύθεροι βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες προειδοποιούν για την μεγάλη απειλή στους δρόμους της χώρας. Πάνω από το 40% των εν λόγω καταδικασθέντων θα έχουν εκτίσει την ποινή τους μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Περισσότερες από τις 80 εκ των 193 ποινών που εκδόθηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα μεταξύ 2007 και 2016 πρόκειται να έχουν εκτελεστεί ως το τέλος του 2018, ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος καθώς κάποιοι κρατούμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να αποφυλακιστούν νωρίτερα.
Εν αναμονή νέας στρατηγικής
Η συγκεκριμένη ανάλυση βγήκε στο φως την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Σαντζίντ Τζαβίντ αποκάλυψε την επικαιροποιημένη στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έρχεται δε σε μια συγκυρία όπου η χώρα για τα επόμενα δυο χρόνια θα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ σοβαρή απειλή ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Μια μέρα μετά την πρώτη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπου τρεις άνδρες σκότωσαν οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 50, προτού πέσουν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας, ο Τζαβίντ παρουσίασε τις απόψεις του σε ομιλία του στο κεντρικό Λονδίνο.
Για τον υπουργό Εσωτερικών και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, η μεγαλύτερη απειλή στη χώρα δεν είναι μόνο οι εξτρεμιστές ισλαμιστές που προέρχονται πρωτίστως από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, αλλά και οι τρομοκράτες που προέρχονται από την ακροδεξιά η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.
Στην πραγματικότητα αν και το ιδεολογικό τους υπόβαθρο είναι εντελώς διαφορετικό, οι δυο ομάδες «εκμεταλλεύονται παράπονα, παραποιούν την αλήθεια και υπονομεύουν τις αξίες που μας κρατούν ενωμένους» δήλωσε ο βρετανός υπουργός. Ταυτόχρονα μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε είναι η προώθηση νομοθεσίας που δίνει στην κυβέρνηση πιο διευρυμένες εξουσίες με στόχο να εξαρθρώνει τρομοκρατικές ομάδες σε νωρίτερα στάδια αλλά και να υποχρεώνει τεχνολογικές εταιρείες να σβήνουν εξτρεμιστικό υλικό από τις σελίδες που διαχειρίζονται.
Πρόληψη ριζοσπαστικοποίησης
Ήδη από το περασμένο έτος, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι οι νόμοι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να εκσυγχρονιστούν στη Μεγάλη Βρετανία και να να συμβαδίζουν με τη σύγχρονη διαδικτυακή συμπεριφορά.
Ο Τζαβίντ εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή του στο αμφιλεγόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα αποτροπής ριζοσπαστικοποίησης πολιτών με την ονομασία Prevent, καλώντας τις επιχειρήσεις σε ευρύτερη συνεργασία με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας.
Το εν λόγω πρόγραμμα _ που εισήχθη το 2003 στον απόηχο της αντιτρομοκρατικής πολιτικής μετά την 11η Σεπτεμβρίου και περιελάμβανε προετοιμασία για τυχόν επιθέσεις, προστασία των πολιτών, πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και παρεμπόδιση ευάλωτων ατόμων να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές ομάδες _ έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα καθώς όπως υποστηρίζουν οι πολέμιοί του λειτουργεί στη βάση διακρίσεων, είναι μεροληπτικό κυρίως κατά των Ασιατών ενώ βασίζεται στην καταστολή και την χρήση αστυνομικών χωρίς να ενεργοποιεί όπως θα έπρεπε την τοπική κοινότητα.