Τι θα επιδιώξει η Άνγκελα Μέρκελ στο σημερινό Eurogroup
Φόβους ότι το προσφυγικό θα εξελιχθεί σε ναρκοπέδιο (και) για την Ελλάδα, δημιουργεί το προσχέδιο της κοινής πρότασης που θα συζητηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Ένα σκληρό παζάρι με αφορμή το μεταναστευτικό φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη, με την Άνγκελα Μέρκελ να κινεί τα νήματα στην Ευρώπη -προκειμένου να ισορροπήσει την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας της – έχοντας τη στήριξη τόσο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και του Εμανουέλ Μακρόν. Δεν έχει όμως (ακόμα) τη στήριξη της Ιταλίας, μιας χώρας που μαζί με την Ελλάδα πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση.
Οι εξελίξεις σήμαναν συναγερμό στις χώρες του Βίζεγκραντ και θα επιχειρήσουν σήμερα στη Βουδαπέστη να θωρακίσουν τα συμφέροντά τους. Και το ελληνικού ενδιαφέροντος ερώτημα που πλανάται σήμερα, ανήμερα του κρίσιμου Eurogroup για το ελληνικό χρέος, είναι το εξής: Η Μέρκελ τι θα ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, για να κάμψει τις αντιστάσεις της;
Το προσχέδιο της κοινής πρότασης για το Προσφυγικό
Οι ηγέτες δέκα κρατών της ΕΕ που συναντώνται την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να ανασχέσουν περαιτέρω την «παράνομη μετανάστευση» προς την Ευρώπη και να περιορίσουν τις μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου, αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής απόφασης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, χώρες που έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο. Η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Reuters, τα κύρια σημεία της απόφασης του προσχέδιου είναι:
1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.
2. Με στόχο τη μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.
3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».
4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.
5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
6. Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.
7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.
8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.
9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.
FAZ: Διεργασίες για μια «ευρωπαϊκή λύση»
Σύμφωνα με τη FAZ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει την καγκελάριο Μέρκελ στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην πολιτική ασύλου.
Στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την Πολιτική Ασύλου την Κυριακή, πρέπει να εγκριθούν αυστηρότεροι κανόνες για τους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κινούνται μεταξύ των κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής δήλωσης που έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα.
Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποχρεωθούν να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ στην οποία υποβάλλουν την αίτησή τους. Σύμφωνα με το προσχέδιο στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Κυριακή οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σειρά μέτρων για την πρόληψη της διακίνησης των αιτούντων άσυλο μεταξύ των χωρών μελών «Δεν υπάρχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του κράτους μέλους στο οποίο ζητείται άσυλο» αναφέρει το σχέδιο. «Βλέπουμε μεγάλη ανάγκη για σημαντική μείωση των δευτερογενών κινήσεων».
Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει συνεπώς να παραμείνουν στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αίτηση ασύλου, αλλιώς προβλέπονται κυρώσεις. Στους σταθμούς λεωφορείων και στα αεροδρόμια πρέπει επομένως να διενεργούνται έλεγχοι. Οι συμμετέχοντες στην ειδική σύνοδο κορυφής πρέπει, επίσης, να υποστηρίξουν την επέκταση του οργανισμού προστασίας των συνόρων Frontex της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, στο προσχέδιο διατυπώνεται σαφής προειδοποίηση ενάντια σε μονομερή μέτρα. «Οι μονομερείς και ασυντόνιστες ενέργειες όχι μόνο είναι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά θα έθεταν σε κίνδυνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα επιτεύγματα του Σένγκεν» λέει το κείμενο. Στόχος της συνάντησης την Κυριακή είναι «να εργαστούμε για ευρωπαϊκές λύσεις» τόνισε ο Γιούνκερ.
Die Zeit: Η Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από Ιταλία και Ελλάδα για το προσφυγικό
Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι «η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει ταχύτατα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα που αυτός εκπροσωπεί.
«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα», σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. (…) Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες», σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί διμερείς συνθήκες για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Αναλύοντας τους πιθανούς λόγους που θα ωθούσαν την ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε ένα σχέδιο που θα προβλέπει επιστροφή από τη Γερμανία των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, γράφει ότι έχει κάποιο συμφέρον να το πράξει και εξηγεί: «Η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε επί της ουσίας από τη Γερμανία. Από εκεί και πέρα γίνονται διαπραγματεύσεις για πιθανή απομείωση του χρέους. Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους. Αλλά η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα», σχολιάζει η Die Zeit.
Διαρροές για αποχή της Ιταλίας από τη σύνοδο της Κυριακής
Η ιταλική κυβέρνηση απειλεί να μη συμμετάσχει στη σύνοδο της ερχόμενης Κυριακής για το μεταναστευτικό, γράφει επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Όπως διέρρευσε, η θέση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε φέρεται να είναι ότι αν όλα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί, τότε είναι ανώφελο να πάρει μέρος η Ιταλία στην σύνοδο της Κυριακής που θα οργανωθεί στις Βρυξέλλες. Η Ρώμη στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να λάβει μέρος με ουσιαστικό τρόπο στην διαμόρφωση της ατζέντας και στην λήψη των τελικών αποφάσεων και ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό προνόμιο της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, καλά θα κάνουμε να μην ξοδέψουμε ούτε τα χρήματα του εισιτηρίου».
Συνάντηση ηγετών χωρών του Βίζενγκραντ
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ηγέτες της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν το μεταναστευτικό.
Η συνάντησή τους πραγματοποιείται πριν τη μίνι σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών με το ίδιο θέμα. «Η τρέχουσα αντιπαράθεση (μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών) στη Γερμανία οδήγησε σε προτάσεις να κλείσει η χώρα τα σύνορά της και να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς», τόνισε χθες Τετάρτη ο Αντρέι Μπάμπις, ο Τσέχος πρωθυπουργός, στην εφημερίδα Hospodarske.
Ο Μπάμπις κάλεσε τις χώρες μέλη της ΕΕ να συμμορφωθούν με τις τέσσερις ελευθερίες που διασφαλίζει η Ένωση –την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, κεφαλαίων και υπηρεσιών, ενώ τάχθηκε υπέρ της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο 63χρονος Τσέχος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παράτυπη μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ενώ πρότεινε τη δημιουργία κέντρων καταγραφής των αιτούντων άσυλο εκτός Ευρώπης.