Με ένα ισχυρό τραπεζικό sell-off «αποφάσισε» να κλείσει το ελληνικό χρηματιστήριο την εβδομάδα, η οποία είχε αρχικά δημιουργήσει προσδοκίες για καλύτερες προοπτικές, αφού προηγήθηκαν τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μίνι ράλι των τραπεζών, το οποίο τελικά σχεδόν εξανεμίστηκε από τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής. Η λήξη των παραγώγων αλλά και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE ενίσχυσαν τις πιέσεις που υπήρχαν από την αρχή της συνεδρίασης, διατηρώντας έτσι την έντονη μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει από τις αρχές Μαΐου τη ρηχή αγορά του Χ.Α. Η μοναδική ελπίδα πλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να υπάρξει ένας καταλύτης που θα «ξυπνήσει» τα ξένα χαρτοφυλάκια και θα ωθήσει τις εισροές.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,96% στις 763,45 μονάδες και στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,15 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε ελεύθερη πτώση και έκλεισε στο -6,41%, ενώ οι απώλειες σε Εθνική και Eurobank ξεπέρασαν το 7%, και στην Alpha Bank διαμορφώθηκαν στο -6,15%. Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,086%, ουσιαστικά διαγράφοντας μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση (Παρασκευή) όλα τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.
Το διάλειμμα των τριών ανοδικών συνεδριάσεων στο μέσον της εβδομάδας δεν ήταν ικανό να αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς, η οποία παρέμεινε για μία ακόμη εβδομάδα σε συνθήκες συναλλακτικής αδράνειας, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής. Η εποχική θερινή συρρίκνωση του ενδιαφέροντος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως και από ό,τι φαίνεται πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση των δεδομένων στο κοντινό διάστημα. Από τα στατιστικά στοιχεία του Μαΐου φαίνεται ότι οι ξένοι επενδυτές –αν εξαιρεθεί το πακέτο του ΟΤΕ– ήταν πωλητές, στάση που στην καλύτερη περίπτωση φαίνεται να κινείται και τον Ιούνιο στα όρια της επιφυλακτικότητας. Οχι άδικα, πάντως, η πλειονότητα της επενδυτικής κοινότητας αναμένει περισσότερα νέα από τα βασικά μέτωπα (χρέος, μεταμνημονιακό πρόγραμμα, πιθανότητα εκλογών) για να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της.
Στις 19 και 20 Ιουνίου είναι προγραμματισμένο το 7ο Roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη από το οποίο το Χ.Α. προσδοκά να πάρει κάτι από πλευράς εισροών.