Γιατί τα funds περιμένουν σημαντική αύξηση πωλήσεων από φέτος ως το 2020. Η «άπνοια» στις ρυθμίσεις, η πίεση του SSM και τα εταιρικά -ρυθμισμένα- δάνεια, που «σκάνε», κρατώντας στο… σημειωτόν το stock. Η θετική επίδραση του Amoeba και τα επόμενα χαρτοφυλάκια.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, οι θετικές απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση ήταν, για πρώτη φορά από το άνοιγμα της δευτερογενούς αγοράς, περισσότερες από τις αρνητικές. Οι συμμετέχοντες, δηλαδή οι εν Ελλάδι εκπρόσωποι private equity funds καθώς και τα στελέχη εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων ή μεμονωμένων εταιρικών δανείων καθώς και ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών, θα βαίνουν προοδευτικά αυξανόμενες, ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά.
Οι λόγοι της αισιοδοξίας τους στηρίζονται στους αριθμούς. Οι εγχώριες τράπεζες, μαζί με τις κυπριακές, βαρύνονται από δυσθεώρητο, ακόμη, stock μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ώρα που οι ισπανικές και δευτερευόντως οι ιταλικές δείχνουν απτά βήματα περιορισμού του προβλήματος.
Ταυτόχρονα, οι ρυθμίσεις, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, δεν έχουν αποδώσει ακόμη τις επιθυμητές ανακτήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs), ενώ ο υψηλός ρυθμός αθέτησης κρατάει στο… σημειωτόν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans – NPLs).
Για να αντιμετωπίσουν την παραπάνω κατάσταση οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε αλλαγή του μείγματος δράσεων, με αύξηση των πωλήσεων. Ήδη η Alpha Bank ΑΛΦΑ +6,50% προανήγγειλε μια ακόμη πώληση χαρτοφυλακίου για τη φετινή χρονιά, επιδιώκοντας να πετύχει τον στόχο μείωσης των NPEs κατά 3,1 δισ., με πωλήσεις NPLs 1,8 δισ. (εντός ισολογισμού απαιτήσεις).
Αν ο ρυθμός εξυγίανσης των ρυθμισμένων δανείων δεν σημειώσει σημαντική βελτίωση το αμέσως επόμενο διάστημα και δεν αυξηθεί ο όγκος των νέων ρυθμίσεων, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν τα πωλητήρια «κόκκινων» δανείων από όλες τις τράπεζες. Άλλωστε, ο SSM πιέζει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, ενόψει της επικαιροποίησης των πλάνων μείωσης των NPEs για τη διετία 2019-20.
Επιπρόσθετα, υπάρχει εποπτική απαίτηση να μη «φουσκώσουν» οι τραπεζικοί ισολογισμοί από ακίνητα, τα οποία αγοράζουν οι τράπεζες στους πλειστηριασμούς, προκειμένου οι τελευταίοι να μην αποβούν άκαρποι. Και στην κατεύθυνση αυτή, αφενός, θα πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις του πλαισίου, που να διευκολύνουν τη σύντομη επανάληψη του πλειστηριασμού, αφετέρου να αρχίσουν να πωλούν οι τράπεζες ακίνητα από το υφιστάμενο στοκ.
Η αλλαγή του μείγματος δράσεων με αύξηση των πωλήσεων επηρεάζει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των τραπεζών, οι οποίες πόνταραν στη μετρημένη προσφορά, όσο η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει εύθραυστη, ώστε να συντηρήσουν το υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών, χωρίς να πωλήσουν περισσότερα assets σε… τιμές γνωριμίας.
Όλοι οι μεγάλοι παίκτες που δραστηριοποιούνται στην ευρωπαϊκή δευτερογενή αγορά επιδιώκουν να πάρουν θέση στην Ελλάδα, καθώς τα υποσχόμενα yields παραμένουν ψηλά, ενώ στις υπόλοιπες αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχουν υποχωρήσει.
Η θετική επίδραση από την επιτυχή ολοκλήρωση του project Amoeba
Η «όρεξή» τους δεν έχει καμφθεί, προς το παρόν, από την αύξηση του ρίσκου, λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία. Αντίθετα, το project Amoeba έδειξε ότι είναι πρόθυμοι να δώσουν αποτιμήσεις που προσεγγίζουν την, κατά τον πωλητή, ανακτήσιμη αξία του χαρτοφυλακίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την πλευρά της Πειραιώς, οι προσφορές των Bain (προτιμητέος επενδυτής) και Apollo (δεύτερη καλύτερη προσφορά) απείχαν μεταξύ τους 25 εκατ. ευρώ. Αν αυτό ισχύει, δύο στους τέσσερις επενδυτές πρόσφεραν πάνω από 400 εκατ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει, με βάση όσα γνωρίζει η αγορά, την ανακτήσιμη αξία του αρχικού χαρτοφυλακίου (σ.σ. έχουν μεσολαβήσει από τις μη δεσμευτικές προσφορές σημαντικές προσθαφαιρέσεις δανείων).
Η επιτυχής ολοκλήρωση του project Amoeba δημιουργεί ένα θετικό απόηχο για το τραπεζικό σύστημα. Η Πειραιώς πέτυχε να πάρει τιμές εντός του εύρους που είχε υπολογίσει ως δίκαιη αξία, ενώ το «οικοσύστημα» της δευτερογενούς αγοράς εμπράγματων εταιρικών δανείων ενισχύεται καθώς δημιουργεί θέση άλλος ένας μεγάλος παίκτης μετά τις Fortress (project Solar) και KKR (Pilarstone).
Μεγάλο ενδιαφέρον για το project Jupiter
Η θετική επίδραση αναμένεται να αποτυπωθεί στο επόμενο χαρτοφυλάκιο με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Δηλαδή το project Jupiter, που τρέχει για λογαριασμό της Αlpha Βank η Citigroup.
Όπως αποκάλυψε το Euro2day, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις εξής υποκατηγορίες: α) «κόκκινα» δάνεια περίπου 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις επί 1.700 ακινήτων και β) ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην τράπεζα, ανακτήσιμης αξίας περίπου 54 εκατ. ευρώ.
Συνολικά η ανακτήσιμη αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 504 εκατ. ευρώ (450 εκατ. η αξία των εξασφαλίσεων των δανείων συν 54 εκατ. η αξία των ακινήτων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας). Πρόκειται για υψηλή ανακτήσιμη αξία σε σχέση με την ονομαστική αξία των δανείων. Από την άλλη, είναι εμφανές ότι η μέση αξία του ακινήτου είναι χαμηλότερη από αυτή του project Amoeba.
Η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας ολοκληρώνεται και εντός Ιουνίου αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές, με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα να προβλέπει κατάθεση δεσμευτικών τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Πουλάει 650 διαμερίσματα, καταστήματα και οικόπεδα η Eurobank
Σχεδόν ταυτόχρονα η Eurobank βγάζει προς πώληση το πρώτο εν Ελλάδι χαρτοφυλάκιο με ακίνητα, τα οποία έχουν περιέλθει στην κατοχή της από πλειστηριασμούς ή διακανονισμούς δανείων, ανοίγοντας άλλη μια υποκατηγορία για τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης δανείων και ανακτημένων από τράπεζες εξασφαλίσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε ενδιαφερόμενους επενδυτές, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο (project Pixel) περιλαμβάνει 650 ακίνητα, τα οποία είναι ανακτημένες από την τράπεζα εξασφαλίσεις δανείων. Πρόκειται για κατοικίες (σ.σ. το 50% του χαρτοφυλακίου), εμπορικά και οικόπεδα, που είναι διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα καθώς μόλις το 30% των 650 κατοικιών βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η εκτιμώμενη αξία τους ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.
Τα χαρτοφυλάκια που έρχονται
Η Εθνική προγραμματίζει να βγάλει προς πώληση, στο β’ εξάμηνο του έτους, χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις εκ των οποίων 0,6 δισ. είναι δάνεια εντός ισολογισμού. Δεν έχει διευκρινισθεί αν το παραπάνω χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει και περίπου 15 δάνεια προς μικρομεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες η τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση, ή τα εν λόγω δάνεια βγουν προς πώληση σε άλλο πακέτο.
Στο β’ εξάμηνο αναμένεται να βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ενέχυρο ακίνητα η Eurobank, χωρίς να έχει παράσχει στοιχεία για την περίμετρό του, ενώ η Alpha θα βγάλει προς πώληση νέο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικής απαίτησης εντός ισολογισμού 1 δισ. ευρώ.