Αθώο έκρινε ομόφωνα χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων το μαιευτήρα – γυναικολόγο του Νοσοκομείου Καλαμάτας για το θάνατο βρέφους.
Ο γιατρός κατηγορείτο για ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως και πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος και καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Ο μαιευτήρας κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος γιατί σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν έκανε στη μητέρα έγκαιρα καισαρική τομή και το μωρό κατέληξε εξαιτίας ενδομήτριας υποξίας (έλλειψη οξυγόνου), μαζικής εισρόφησης αμνιακού υγρού στους πνεύμονες και βαριάς περιγεννητικής ασφυξίας.
Η εισαγγελέας πάντως πρότεινε και αυτή χθες την αθώωση του μαιευτήρα. Είπε στην πρότασή της πως ο ιατρός ενήργησε lege artis, σύμφωνα δηλαδή με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και τέχνης. Και εξήγησε ότι έδρασε ταχύτατα μόλις παρουσιάστηκε η αιφνίδια βύθιση των παλμών του εμβρύου και με την καισαρική στη μητέρα διασφάλισε και τους δύο, επίτοκο και έμβρυο. Είπε ακόμα ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι ο μαιευτήρας δεν είχε προηγουμένως παθολογικές ενδείξεις τέτοιες, που θα δικαιολογούσαν νωρίτερα μια καισαρική. Η δραστηριότητα του εμβρύου ήταν φυσιολογική και κάποιες ελάχιστες διακυμάνσεις των παλμών στον καρδιοτοκογράφο είναι επίσης κάτι το φυσιολογικό και σύνηθες. Επιπλέον, η μητέρα ήταν μόλις 17 χρόνων και υγιής, για να επιρρίψει κανείς ευθύνη στον γιατρό ότι παρέλειψε κάτι να κάνει προληπτικά.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Οπως προέκυψε από τις μαρτυρικές καταθέσεις και την ακροαματική διαδικασία, το κοριτσάκι γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 2011 γύρω στις 8.30 το πρωί. Η μητέρα του, μια νεαρή Ρομά, είχε εισαχθεί στην κλινική του νοσοκομείου στις 11 το βράδυ, στις 11 Μαΐου. Κι ενώ όλα τα καρδιοτοκογραφήματα έδειχναν φυσιολογικά μέχρι τις 8 το πρωί της 13ης Μαΐου, έπεσαν απότομα οι παλμοί της καρδιάς του εμβρύου και η επίτοκος μπήκε για επείγουσα καισαρική. Ωστόσο, το κατηγορητήριο καταλόγιζε στον γιατρό ότι δεν μερίμνησε για τη διαρκή παρακολούθηση της νεαρής μητέρας, με αποτέλεσμα να μην αντιληφθεί έγκαιρα τη βραδυκαρδία του εμβρύου και να καθυστερήσει την καισαρική. Πάντως και στη δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας, όπως και πρωτόδικα, οι μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν διαβεβαίωσαν ότι και συνεχή παρακολούθηση είχε η μητέρα και έγκαιρα μπήκε για να γίνει η καισαρική, ενώ το μωρό δεν κατέληξε λίγο μετά τη γέννησή του, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο, αλλά στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” στην Αθήνα, όπου διακομίστηκε διασωληνωμένο.
Αλλά και ο ίδιος ο γιατρός στην απολογία του είπε ότι δεν είχε καμία ένδειξη που να τον ανησυχήσει ότι κάτι κακό συμβαίνει με το μωρό, για να κάνει νωρίτερα την καισαρική στη νεαρή μητέρα. Και όπως επιβεβαίωσαν και μάρτυρες στο δικαστήριο, από τις 4 το πρωί, οπότε μεταφέρθηκε η μητέρα στην αίθουσα τοκετού, τόσο η μαία όσο και ο ίδιος αλλά και η ειδικευόμενη γυναικολόγος την είχαν υπό συνεχή παρακολούθηση, μιας και ήταν η μοναδική που θα γεννούσε.