Aιτιολογημένη γνώμη απέστειλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή η πρώτη δεν έχει μεταφέρει ακόμη πλήρως στο εσωτερικό της δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με πραγματικές ή πιθανές παραβάσεις του κανονισμού για την κατάχρηση της αγοράς.
Πρόκειται για την εκτελεστική οδηγία που θέσπισε η Επιτροπή το 2015 και αφορά την υποβολή αναφορών στις αρμόδιες αρχές σχετικά με πραγματικές ή πιθανές παραβάσεις του κανονισμού για την κατάχρηση της αγοράς. Η οδηγία αποτελεί μέρος του εγχειριδίου κανόνων σχετικά με την κατάχρηση της αγοράς και επιβάλλει στα κράτη-μέλη να θεσπίσουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς που να καθιστούν δυνατή την αναφορά παραβάσεων του κανονισμού για την κατάχρηση της αγοράς.
Περιέχει διατάξεις για την προστασία των προσώπων που αναφέρουν τέτοιες παραβάσεις και προσδιορίζει περαιτέρω τις διαδικασίες για την προστασία των αναφερόντων και των αναφερόμενων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων για την παρακολούθηση των υποβαλλόμενων αναφορών παραβάσεων και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα κράτη-μέλη όφειλαν να είχαν μεταφέρει στο εθνικό τους δίκαιο την εν λόγω οδηγία της Επιτροπής (γνωστή και ως “οδηγία για την αναφορά παραβάσεων”) για τον κανονισμό έως τις 3 Ιουλίου 2016.
Η Ελλάδα κοινοποίησε την πλήρη μεταφορά της οδηγίας, ωστόσο, η Επιτροπή, κατά την αξιολόγησή της, διαπίστωσε ότι ορισμένες διατάξεις δεν είχαν μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο. Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στην αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής εντός δύο μηνών. Εάν δεν δοθεί απάντηση ή εάν η Ελλάδα δεν λάβει μέτρα για τη μεταφορά των εκκρεμών διατάξεων, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.