“Οι πολίτες των οποίων τεμάχια περιλαμβάνονταν στην ανάρτηση δασικών χαρτών, που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο φέτος, θα μπορούν να κάνουν αντίρρηση μέχρι το τέλος Ιουλίου”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Με αφορμή και τις ρυθμίσεις που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, οι οποίες εισήχθησαν στο σχέδιο νόμου “Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και άλλες διατάξεις” και σχετίζονται με τις παρατάσεις για τους δασικούς χάρτες ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε: “Πέρυσι ολοκληρώθηκε το 32% της κύρωσης των δασικών χαρτών και έχει ξεκινήσει η εξέταση των αντιρρήσεων γι αυτή την περσινή ανάρτηση, έτσι ώστε να φτάσουμε περίπου στο 35-36%.
Φέτος έχουμε ξεκινήσει με μία ανάρτηση της τάξης του 10% και δόθηκε μία παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου γι’ αυτές τις αναρτήσεις”. Πρόσθεσε, δε, ότι περισσότεροι από 250 Δήμοι έχουν βοηθήσει το έργο των δασικών χαρτών, ενώ δίνεται χρόνος έως τις 16 Ιουλίου 2018 και στους υπόλοιπους, που έχουν εκκρεμότητες, να ανταποκριθούν και να στείλουν όλοι οικιστικά όρια και οικιστικές πυκνώσεις.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αιτήσεων εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για τακτοποίηση γεωργικής καλλιέργειας ο αν. υπουργός εξήγησε: “Υπάρχει πιθανότητα, στη χώρα μας, αρκετά χωράφια τα οποία είναι σε καθεστώς επιδότησης να εμπίπτουν και στη δασική νομοθεσία, να είναι δηλαδή δάσος, δασική έκταση, χορτολίβαδο ή κάτι άλλο.
Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ήδη από πέρυσι ψηφισμένα νομοθετικά εργαλεία, που δίνουν τη δυνατότητα στον αγρότη, που ενημερώνεται κατά τη διαδικασία της ένταξης σε επιδότηση ότι το αγροτεμάχιο αυτό εμπίπτει στη δασική νομοθεσία, να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη νομοθεσία για την παραχώρηση κυριότητας ή την αλλαγή χρήσης γης, π.χ. όσα δασοτεμάχια έχουν εκχερσωθεί παλιά πριν το 1975 επιτρέπεται μέχρι και να παραχωρηθούν κατά κυριότητα στον αγρότη να τα καλλιεργεί […] Έχουμε προβλέψει ένα πολύ χαμηλό τίμημα που μπορεί να αποπληρωθεί σε 100 δόσεις από τους αγρότες, για να μπορέσουν να τακτοποιήσουν όλες τις εκτάσεις που καλλιεργούν και να μην έχουν κανένα θέμα εκκρεμοτήτων”.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, ο κ. Φάμελλος είπε: “Τώρα που φτάνουμε στα δύσκολα, που πρέπει οι γείτονές μας να αποφασίσουν για αυτά τα ουσιαστικά που έχουμε κατοχυρώσει στον διεθνή δημόσιο διάλογο, αποδεικνύεται και ότι είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να είναι δυναμική και στιβαρή στις διεθνείς της σχέσεις και όχι απλά να είναι κλειστοφοβική και υποχωρητική, αλλά και ότι τα μεγάλα ζητούμενα ήταν από τους γείτονες […]
Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση σε όλα αυτά που και η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί και φαίνεται ότι περνάει η εθνική μας θέση στην συζήτηση, όμως οτιδήποτε και να εξελιχθεί εμείς θα το φέρουμε και σε επίπεδο αρχηγών και σε επίπεδο κοινοβουλίου για να επιβεβαιωθεί και με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία η ικανοποίηση των εθνικών μας θέσεων, που δεν είναι μόνο για το όνομα και η χρήση ‘erga omnes’ και η συνταγματική αλλαγή, αλλά η Ιστορία και νομίζω ότι και στους Ανεξάρτητους Έλληνες θα αποτυπώσει ένα θετικό κλίμα, αν καταφέρουμε -που σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και έχουμε ήδη θετικές ενδείξεις- να κατοχυρωθεί και η ελληνικότητα του όρου Μακεδονία”.