Μία απόφαση δικαστηρίου στην Αυστρία και οι συνέπειες για τους “ενδιάμεσους” φορείς υπηρεσιών και τη γενική υποχρέωση ελέγχου περιεχομένου στο διαδίκτυο
Mε μια απόφαση που ενδέχεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, το Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης έκρινε ότι το YouTube δεν αποτελεί ενδιάμεσο φορέας παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας (hosting) στο διαδίκτυο, αλλά θα πρέπει να εμποδίζει τρίτα μέρη από να μεταφορτώνουν (upload) περιεχόμενο το οποίος παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο της Βιέννης έκρινε ότι η δημοφιλής διαδικτυακή YouTube είναι άμεσα υπεύθυνη για τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που διαπράττονται από τους χρήστες της και δεν αποτελεί απλώς έναν “ουδέτερο” ενδιάμεσο φορέα παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας, ο οποιος εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση προληπτικού ελέγχου (βλέπε Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο), όπως υποστηρίζει η Google.
Η απόφαση είναι προκαταρκτική και όχι (ακόμη) νομικά δεσμευτική. Εάν, ωστόσο το σκεπτικό παραμείνει ίδιο στην οριστική απόφαση του δικαστηρίου, θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες όχι μόνο στον τοπο λειτουργίας του YouTube, αλλά και σε άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες που λειτουργούν στην ΕΕ, όπως το Facebook.
Η υπόθεση αφορά σε αγωγή που υπέβαλε το αυστριακό τηλεοπτικό κανάλι Puls4 κατά του YouTube το 2014, έπειτα από την ανάρτηση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα στο Youtube.
Από την πλευρά του, το YouTube ισχυρίστηκε ότι στην ουσία είναι ένας απλός φορέας παροχής υπηρεσιών (μεσάζων), και συνεπώς εμπίπτει στις διατάξεις της Οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι αυτοί δεν είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από χρήστες.
Στην αρχική του απόφαση το Δικαστήριο διαφώνησε με τη θέση αυτή, διαπιστώνοντας ότι η δραστηριότητα του YouTube στην “ταξινόμηση, το φιλτράρισμα και τη διασύνδεση” περιεχομένου στην πλατφόρμα του, “ιδίως με τη δημιουργία πινάκων περιεχομένου σύμφωνα με προκαθορισμένες κατηγορίες”, βοηθά στον προσδιορισμό της συμπεριφοράς των χρηστών του.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με το Δικαστήριο, το Youtube δεν μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη πλατφόρμα.
Σε δήλωση προς τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, το YouTube δήλωσε ότι μελετά την απόφαση και εξετάζει τις επιλογές του, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ένδικων μέσων κατά της απόφασης.
Και οι δύο πλευρές έχουν τέσσερις εβδομάδες να υποβάλουν τις απόψεις τους στο δικαστήριο προτού εκδώσει την οριστική του απόφαση.
Η απόφαση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της νέας Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα και το περίφημο άρθρο 13. Δείτε περισσότερα εδώ.