Την ημέρα που παραδόθηκε το πρώτο από τα 100 αεροσκάφη F-35 σε μια ειδική τελετή στο Fort Worth του Τέξας από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed στην Τουρκία, Αμερικανοί γερουσιαστές συνεχίζουν τις πιέσεις τους στο Κογκρέσο για το μπλοκάρισμα της παραλαβής τους.
Αν και με βάση την συμφωνία, τα δύο F-35 θα παραμείνουν επί αμερικανικού εδάφους μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 για να εκπαιδευτούν οι Τούρκοι πιλότοι, με νέα του πρωτοβουλία ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Μέριλαντ, Κρίς Βαν Χόλεν, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε την υιοθέτηση τροπολογίας στο κομμάτι του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα προγράμματα που αφορούν ξένες χώρες και παρόμοια προγράμματα, με την οποία απαγορεύεται ρητά η χρησιμοποίηση κονδυλίων από το οικονομικό έτος 2019 και προηγούμενα έτη, για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει και δεν θα παραλάβει ρωσικούς πυραύλους S-400.
Η τροπολογία υποστηρίχτηκε από τον πρόεδρο της υποεπιτροπής Επιχειρήσεων Εξωτερικού της Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων της Γερουσίας, Lindsey Graham και τον γερουσιαστή James Lankford.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, αναφέρει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν πως εάν η Τουρκία έχει στα χέρια της, τόσο τα αμερικανικά F-35 όσο και τους ρωσικούς πυραύλους S-400, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας του αεροσκάφους να αποκρύπτεται από τα ραντάρ (stealth), αποτελώντας έτσι στρατηγική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Θα έθετε επίσης σε κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων μας και θα ερχόταν σε σαφή αντίθεση με το νόμο για την αντιμετώπιση των εχθρών των ΗΠΑ μέσω κυρώσεων (CAATS)», αναφέρει σχετικά.
«Υποστηρίζω τη μεταφορά προηγμένων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, αλλά όχι αν προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400», σημειώνει ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν.
«Η κίνηση αυτή θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων συμμάχων μας. Η απόκτηση από την Τουρκία και των δύο συστημάτων θα επιτρέψει στους Ρώσους να αξιολογήσουν πιο εύκολα τις δυνατότητες του F-35 και να ανιχνεύσουν και να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες του. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η διάταξη αυτή καθιστά σαφές ότι εάν η Τουρκία αγνοήσει τις ανησυχίες των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ και προχωρήσει σ’ αυτό το συνεταιρισμό με τον Πούτιν, δεν θα λάβει πλέον τα F-35», δήλωσε ο κ. Βαν Χόλεν.