Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποσύρονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών διότι καμιά άλλη χώρα “δεν είχε το θάρρος” να “συμμετάσχει στον αγώνα” για να μεταρρυθμιστεί αυτό το “υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό” όργανο του ΟΗΕ, που “βγάζει λεφτά” από τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ανέφερε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον Οργανισμό, η Νίκι Χέιλι.
“Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα”, πρόσθεσε η Χέιλι, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί χρόνιας “προκατάληψης” του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι “θα προτιμούσε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να παρέμεναν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι αποχωρεί από αυτό το όργανο των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Γενεύη.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο”, πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Οι ΗΠΑ θα όφειλαν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες
Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε την Τρίτη την απογοήτευσή του για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κρίνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εντείνει τη δέσμευσή της, με δεδομένο τον αριθμό των παραβιάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ήταν “απογοητευτική” είδηση, αν και “δεν ήταν έκπληξη στην πραγματικότητα”, σημείωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σε ανάρτηση στη ροή του στο Twitter και πρόσθεσε: “Δοθείσης της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σημερινό κόσμο, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, όχι βήματα προς τα πίσω”.
Στην τελευταία του ομιλία ως κάτοχος του θώκου προς το 47μελές Συμβούλιο, τη Δευτέρα, ο Ζέιντ προέτρεψε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει την “εξωφρενική” πρακτική του διαχωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται παράτυποι μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.
“Λυπηρή” για τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας η απόφαση των ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε “λυπηρή” την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι η υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς το όργανο αυτό του ΟΗΕ παραμένει σταθερή.
“Δεν κρατάμε μυστικό το γεγονός ότι το ΗΒ θέλει να δει μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά έχουμε δεσμευθεί να εργαστούμε για να ενισχυθεί το Συμβούλιο από το εσωτερικό του”, ανέφερε ο Τζόνσον σε μια ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Η απόφαση υπονομεύει τον ρόλο των ΗΠΑ στο διεθνές σκηνικό
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποσυρθούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μπορεί να πλήξει τον διεθνή ρόλο της Ουάσινγκτον, έκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης η ευρωπαϊκή διπλωματία.
“Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”, τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφει η εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
“Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό”, προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.