O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν περιμένει πως θα διεξαχθούν δύσκολες συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αρχίζει σήμερα, καθώς φιλοδοξεί να πείσει 12 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αποδεχθούν το γαλλογερμανικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Πριν από δέκα ημέρες, ο Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχαν χαράξει το πλαίσιο σχεδίου για την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση και είχαν συμφωνήσει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. Είχαν, επίσης, συμφωνήσει να προχωρήσουν στη μεταμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα διαθέτει πολύ ευρύτερες εξουσίες ώστε να εποπτεύει τις δημοσιονομικές επιδόσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Μακρόν και Μέρκελ είχαν χαιρετίσει τον οδικό χάρτη του Μέζεμπεργκ (όπου είχαν συναντηθεί) ως ένα «νέο κεφάλαιο» για τη νομισματική ένωση, ωστόσο βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την αντίδραση πολλών από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αμφισβητούν κατά πόσον είναι ανάγκη να δημιουργηθεί προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη. Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος έχουν προσπαθήσει να πείσουν τους εταίρους τους πως η συμφωνία που έχουν συνάψει δεν είναι και η τελική συμφωνία. «Η συμφωνία του Μέζεμπεργκ αποτελεί ουσιαστική συνεισφορά, αλλά δεν αποτελεί το τέλος της συζήτησης», είπε Γάλλος αξιωματούχος εν όψει της Συνόδου Κορυφής. «Δεν είναι εύκολη συζήτηση», πρόσθεσε. Το χάσμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποκαλύφθηκε πλήρως στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, μετά το πέρας του οποίου ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ Βόπκε Χόκστρα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο εκ μέρους των 12 χωρών που έχουν αντιρρήσεις επί της γαλλογερμανικής πρότασης. Ο Χόκστρα υπογράμμισε πως υπάρχει σημαντική διαφορά απόψεων για το κατά πόσον είναι ανάγκη να δημιουργηθεί προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. «Σαφώς δεν είχε υπάρξει ευρεία συναίνεση περί του να αρχίσουμε να ερευνούμε εναλλακτικές επιλογές, ούτε περί των πηγών χρηματοδότησης όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (FTT)», αναφέρει στην επιστολή του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Παρίσι και Βερολίνο θέλουν, επίσης, ο νέος ESM να μπορεί να παρέχει γραμμή πίστωσης, χωρίς όρους, προς κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν οικονομικό σοκ, με μοναδική προϋπόθεση να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες περί ελλείμματος και δημοσίου χρέους. Γράφοντας εκ μέρους των ομολόγων του από Βέλγιο, Αυστρία, Δανία, Φινλανδία και Ιρλανδία, μεταξύ άλλων χωρών, ο Χόκστρα τόνισε πως αρκετοί ΥΠΟΙΚ είχαν υπογραμμίσει την ανάγκη να διατηρηθούν αυστηροί όροι για τη χρήση όλων των χρηματοδοτικών οργάνων του ESM.
Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προτείνει στο κοινό τους σχέδιο είναι απαραίτητες ώστε να προστατεύονται αποτελεσματικότερα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης από οικονομικά σοκ. «Ο κ. Σεντένο έχει ζητήσει οδηγίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ. τους ηγέτες των «28») για το κατά πόσον θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι να εργάζεται σε σχέση με αυτά τα θέματα. Επιθυμία δική μας είναι να παραμείνουν όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος. «Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι το τέλος της συζήτησης».