Παράθυρο για την επέκταση του χρονικού ορίου παραγραφής των υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος έως και το 2013 ανοίγει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει ήδη παραδοθεί στην ηγεσία της φορολογικής διοίκησης. Με τη γνωμοδότηση που, ωστόσο, εκκρεμεί η αποδοχή της το χρονικό όριο της 5ετίας για την παραγραφή φορολογικών υποθέσεων Εισοδήματος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επεκταθεί κατά ένα έτος.
Ειδικότερα, σε ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδωνπροέκυψαν ερωτήματα αναφορικά με τη δυνατότητα επέκτασης της παραγραφής μόνο και μόνο για να ολοκληρωθεί αποτελεσματικά ο φορολογικός έλεγχος και να επιβληθούν εγκαίρως οι προβλεπόμενοι πρόσθετοι φόροι, τόκοι και πρόστιμα. Πρόκειται για υποθέσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 για τις οποίες στη φορολογική διοίκηση, κατά το τελευταίο έτος του 5ετούς ορίου για την παραγραφή τους, προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία που καταδεικνύουν την ανακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων ως προς το ύψος του δηλωθέντος εισοδήματος.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία αλλά και βάσει της εκτεταμένης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τα τελευταία δυο χρόνια οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τις οποίες υποβλήθηκε φορολογική δήλωση παραγράφονται μετά την πάροδο 5ετίας από την εκπνοή του έτους κατά το οποίο ήταν υποχρεωμένος ο φορολογούμενος να υποβάλλει τη σχετική φορολογική δήλωση. Έτσι η φορολογική χρήση 2011 (η δήλωση για τη χρήση έπρεπε να υποβληθεί έως το τέλος του 2012) παραγράφηκε στο τέλος του 2017. Αντίστοιχα η φορολογική χρήση του 2012 παραγράφεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Εφόσον, όμως, μετά την πάροδο της 5ετίας έλθουν σε γνώση της φορολογικής διοίκησης συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία αποδεδειγμένα η φορολογική διοίκηση δεν μπορούσε να γνωρίζει ή ακόμη και αν έδειχνε τη δέουσα επιμέλεια τότε το χρονικό όριο της παραγραφής επεκτείνεται στην 10ετία. Συμπληρωματικά στοιχεία δεν θεωρούνται σε καμία περίπτωση τα δεδομένα των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα. Θεωρούνται, όμως, συμπληρωματικά στοιχεία τα δεδομένα επενδύσεων σε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες ή ευρήματα από άλλους φορολογικούς ελέγχους (π.χ. εικονικά φορολογικά στοιχεία). Έτσι, αν φέτος προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανακρίβεια της φορολογικής δήλωσης ενός φορολογούμενου για το φορολογικό έτος 2011 τότε η χρήση αναβιώνει καθώς ισχύει 10ετής παραγραφή.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην περίπτωση που τα συμπληρωματικά στοιχεία προέκυψαν εντός του τελευταίου έτους της 5ετούς παραγραφής. Για παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε, η χρήση 2011 παραγράφηκε στο τέλος του 2017. Τι γίνεται αν τα συμπληρωματικά στοιχεία ήρθαν σε γνώση των φορολογικών αρχών τον τελευταίο μήνα του 2017, δηλαδή τον περασμένο Δεκέμβριο; Η γνωμοδότηση ορίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το χρονικό όριο της παραγραφής επεκτείνεται κατά ένα έτος προκειμένου η φορολογική διοίκηση να έχει τη χρονική ευχέρεια να ολοκληρώσει τον φορολογικό έλεγχο και να επιβάλλει πρόσθετο φόρο, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Έτσι, για τη φορολογική χρήση του 2011 και εφόσον τα συμπληρωματικά στοιχεία ήρθαν σε γνώση των ελεγκτικών αρχών εντός του 2017, τότε η εφορία έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετο φόρο, πρόστιμα και προσαυξήσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.