Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζήτησαν χθες από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αλλάξει η κυβέρνησή της στάση σε κρίσιμα θέματα για το Brexit. Αφενός εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια για να επιτευχθεί εναλλακτική συμφωνία και αφετέρου αυξάνεται ο κίνδυνος άτακτης εξόδου. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη λήψη μέτρων για να θωρακιστούν μέλη της Ενωσης απέναντι στο ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit.
Προτεραιότητα για την Ε.Ε. είναι να αποφευχθεί η εμφάνιση προβλημάτων στις μεταφορές, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στα τελωνεία, σύμφωνα με τους Financial Times. Στόχος των σχεδίων «έκτακτης ανάγκης» της Ε.Ε. είναι να μετριαστούν οι αναταράξεις που αναμένεται να προκληθούν τις πρώτες μέρες, εβδομάδες ή μήνες του Brexit, αν Βρυξέλλες και Λονδίνο δεν συμφωνήσουν για το πλαίσιο των μεταξύ τους σχέσεων εκτός τελωνειακής ένωσης και ενιαίας αγοράς. Στο σχέδιο που ονομάζεται «αλεξίπτωτο», περιλαμβάνεται ακόμα και η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για το Brexit, που έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου 2019. Μία άλλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός σκληρού Brexit είναι να επιβληθούν δασμοί στον συνολικό όγκο των εμπορευμάτων που θα περνούν από τη Σήραγγα της Μάγχης και όχι σε μεμονωμένα προϊόντα. Ορισμένοι από τους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας εντός Ε.Ε. μπορεί, ενδεχομένως, να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες.
Προβλέψεις γίνονται, επίσης, για την εκτέλεση των δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών μεταξύ Βρετανίας και των υπολοίπων 27 κρατών-μελών. «Φανταστείτε πως ένα αεροπλάνο απογειώνεται στις 11 το βράδυ της 28ης Μαρτίου, για να φθάσει στο Παρίσι μετά τα μεσάνυχτα της 29ης. Θα έχει, άραγε, το δικαίωμα να προσγειωθεί;», επισημαίνει Γάλλος αξιωματούχος στους Financial Times.
«Τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. προτιθέμεθα να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις, αλλά πρέπει και το Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξει γραμμή πλεύσης σε ορισμένα θέματα που σήμερα θεωρεί πως αποτελούν ‘‘κόκκινες γραμμές’’», επισήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ. Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι το Λονδίνο πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση του έως τον Οκτώβριο, ώστε να προλάβουν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις να περάσουν από τα κοινοβούλια τους τους νέους όρους συνύπαρξης της Βρετανίας με την Ε.Ε. μετά το Brexit. Η κ. Μέι διστάζει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις στις Βρυξέλλες, λόγω της διχογνωμίας και της αντιπαλότητας που επικρατεί μεταξύ των μελών του κόμματός της, κυρίως για την κίνηση των εργαζομένων και τα σύνορα με την Ιρλανδία. Από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κ. Μέι για να καταλήξει σε συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να το κάνει. «Δεν χάνω την υπομονή μου, αλλά πρέπει να πω ότι ο χρόνος εξαντλείται», προσέθεσε.