Στην Ισπανία μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς προκάλεσε σήμερα την πτώση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Όμως πριν από αυτήν πολλά πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα ταλανίζουν την Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία, προκαλώντας την παραίτηση ηγετών και την καταδίκη από τη δικαιοσύνη ορισμένων από αυτούς.
Στην Ισπανία, ο συντηρητικός πρωθυπουργός ανατράπηκε από πρόταση μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματός του (PP) σε μια δίκη για διαφθορά.
Η καταδίκη αυτή, που εκδόθηκε στις 24 Μαΐου, ήταν ο δικαστικός επίλογος που δόθηκε στην υπόθεση “Γκιουρτέλ”. Συνολικά 29 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων περίπου δώδεκα πρώην στελέχη ή εκλεγμένοι του PP, καταδικάστηκαν σε συνολικά 351 χρόνια κάθειρξης.
Σλοβακία: Δολοφονία δημοσιογράφου
Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018, η διπλή δολοφονία του δημοσιογράφου που ερευνούσε για υποθέσεις διαφθοράς Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του μέσα στο σπίτι τους βύθισε την Σλοβακία σε μια κρίση που οδήγησε στην παραίτηση στα μέσα Μαρτίου του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και στη συνέχεια, έναν μήνα αργότερα, του υπουργού Εσωτερικών και του αρχηγού της αστυνομίας.
Ο δημοσιογράφος ερευνούσε κυρίως μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκετο η ιταλική μαφία και Σλοβάκοι πολιτικοί, ακόμη και μέσα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Ρουμανία: Ο φόρος του αίματος της διαφθοράς
Τον Οκτώβριο του 2015, η πυρκαγιά σε μια ντισκοτέκ στο Βουκουρέστι που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών κατά μιας διεφθαρμένης πολιτικής τάξης και την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα (PSD), ο οποίος αποτελούσε το αντικείμενο πολλών δικαστικών ερευνών.
Τον Μάιο ο πρώην πρωθυπουργός αθωώθηκε από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε δίκη στην οποία κατηγορείτο για πλαστογραφία και ξέπλυμα χρήματος την εποχή που ήταν δικηγόρος.
Ιταλία: Το σήριαλ Μπερλουσκόνι
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός τρεις φορές μεταξύ του 1994 και του 2011, είχε πολλά μπλεξίματα με την δικαιοσύνη. Με τις παραγραφές αδικημάτων, ο πρώην “Καβαλιέρε” την έχει μέχρι στιγμής “βγάλει καθαρή” με μία μόνο τελεσίδικη καταδίκη του τον Αύγουστο του 2013, η οποία τον επιβάρυνε ωστόσο με την προσφορά κοινωφελούς εργασίας, αλλά και του στοίχισε την έδρα του στο Κοινοβούλιο.
Ωστόσο ο Μπερλουσκόνι “αποκαταστάθηκε” από το δικαστήριο του Μιλάνου και ξαναπέκτησε το δικαίωμά του του εκλέγεσθαι.
Γερμανία: Τα επίμαχα 700 ευρώ
Μετά το σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων” του CDU το 1999 που οδήγησε τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ (1982-1998) να καταβάλει βαρύ πρόστιμο, η Γερμανία δείχνει σχολαστικότητα.
Ως εκ τούτου, το 2012, ο πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ οφείλει να παραιτηθεί κατηγορούμενος για άσκηση επιρροής, επειδή αποδέχθηκε ένα δώρο 700 ευρώ από έναν κινηματογραφικό παραγωγό, και για άσκηση πιέσεων στον Τύπο για να μην δημοσιεύσει πληροφορίες για τις οικονομικές του σχέσεις με έναν επιχειρηματία. Ο Βουλφ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες δύο χρόνια αργότερα.
Βρετανία: Παράξενες δαπάνες
Από το 2004 ως το 2009, περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές διέπραξαν παρατυπίες όσον αφορά τις βουλευτικές δαπάνες για τις οποίες αποζημιώθηκαν, οι οποίες ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με έλεγχο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2010, μερικούς μήνες μετά τις σχετικές αποκαλύψεις της Daily Telegraph.
Ως εκ τούτου είχαν καταβληθεί σε βουλευτές δαπάνες για ένα πλωτό καταφύγιο για πάπιες, σπιρτόκουτα, ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου ή επιτόκια για ανύπαρκτα δάνεια ακινήτων.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών των Εργατικών Τζάκι Σμιθ και του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Μάικλ Μάρτιν. Επτά κοινοβουλευτικοί, Συντηρητικοί ή Εργατικοί, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης άνευ αναστολής.
Σλοβενία: Κάτω από το τραπέζι
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα ανατράπηκε τον Φεβρουάριο του 2013 από το κοινοβούλιο έπειτα από πολλές εβδομάδες διαδηλώσεων. Κατηγορούμενος για παρατυπίες στην φορολογική του δήλωση, είχε ήδη κατηγορηθεί ότι είχε λάβει κάτω από το τραπέζι χρήματα για ένα συμβόλαιο εξοπλισμών κατά την προηγούμενη θητεία του (2004-2008). Ο Γιάνσα έχει έκτοτε καταδικαστεί σε ποινή διετούς φυλάκισης άνευ αναστολής.
Τσεχία: Κατάχρηση εξουσίας
Τον Ιούνιο του 2013, ο πρωθυπουργός της κεντροδεξιάς Πετρ Νέτσας παραιτήθηκε έπειτα από σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, στο οποίο εμπλεκόταν η πιο στενή συνεργάτιδά του και ερωμένη του. Η εισαγγελία απέρριψε την άσκηση δίωξης εναντίον του.
Βέλγιο: Σκάνδαλο “Fortisgate”
Ο χριστανοδημοκράτης πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2008, κατηγορούμενος για ανάμειξη στις υποθέσεις της δικαιοσύνης για να σωθεί η τράπεζα Fortis από πτώχευση, το σκάνδαλο που έμεινε γνωστό ως “Fortisgate”.
Ωστόσο ο Λετέρμ απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες έπειτα από έρευνα που έγινε και επέστρεψε στον πρωθυπουργικό θώκο από το 2009 ως το 2011.