Στην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση από την Τράπεζα Πειραιώς του χαρτοφυλακίου με την επωνυμία Arctos, στη διεκδίκηση του οποίου έχουν μπει τρία private equity. Πρόκειται για την τσεχική APS, τη γερμανική EOS και τη σουηδική Intrum.
Το χαρτοφυλάκιο Arctos περιλαμβάνει οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η ονομαστική αξία του, δηλαδή η αξία χωρίς τους τόκους, διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο Arctos περιλαμβάνει 300.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που οφείλονται από 200.000 οφειλέτες.
Δεύτερο χαρτοφυλάκιο
Πρόκειται για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο που πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς μετά το Amoeba, το οποίο μεταβιβάστηκε πρόσφατα στην Bain Capital. Το Amoeba, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ (η λογιστική διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ), μεταβιβάστηκε έναντι 340 εκατ. ευρώ και το υψηλό τίμημα που επιτεύχθηκε και το οποίο αντιπροσωπεύει το 21,5% της συνολικής αξίας του, οφείλεται στις εξασφαλίσεις που συνοδεύουν τα δάνεια. Σε ό,τι αφορά το Arctos από τα τρία private equity που διεκδικούν την απόκτησή του –η τσεχική APS, η γερμανική EOS και η σουηδική Intrum– η Intrum, που αποτελεί και το μεγαλύτερο fund στον τομέα της αγοράς και της διαχείρισης κόκκινων δανείων, έχει ήδη σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2017 εξαγόρασε το χαρτοφυλάκιο Eclipse της Eurobank, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ, έναντι 45 εκατ. ευρώ. Σε τελικό στάδιο είναι επίσης και η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά από κοινού με την Carval του χαρτοφυλακίου Earth, η συνολική αξία του οποίου ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες το προσφερόμενο τίμημα διαμορφώνεται στα 110 εκατ. ευρώ. Η Intrum δεν διαθέτει εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα και προς το παρόν συνεργάζεται με την FPS, θυγατρική εταιρεία της Eurobank.
Η τσεχική APS Holding που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ, είναι πολύ κοντά στην απόκτηση άδειας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ελληνική αγορά και έχει κάθε λόγο να διεκδικεί με επιμονή το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ στο στάδιο της αδειοδότησής της είναι και η γερμανική EOS που δραστηριοποιείται ήδη σε 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι τράπεζες επισπεύδουν τις κινήσεις πώλησης κόκκινων δανείων σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευθεί έναντι του SSM και ήδη από τα τέλη του 2017 έως και σήμερα έχουν πωληθεί τρία πακέτα συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ. Μέσα και από τις προγραμματισμένες πωλήσεις δανείων οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να υπερκαλύψουν τον στόχο για τη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω πωλήσεων, που με βάση τη δέσμευση που έχουν αναλάβει έναντι του SSM, διαμορφώνεται στα 11,5 δισ. ευρώ έως και τα τέλη του 2019.
Οπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεση για τους επιχειρησιακούς στόχους των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι τράπεζες σκοπεύουν να επισπεύσουν την πώληση δανείων, κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και σε μικρότερο βαθμό στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες στοχεύουν σε επιπλέον πωλήσεις ύψους 4,7 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 11,6 δισ. ευρώ συνολικές πωλήσεις για την περίοδο Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019.